IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в България: АДСИЦ се преобразува в акционерно дружество*

Акционерите на „Агро Финанс“ АДСИЦ ще гласуват за това на общо събрание

10:31 | 12.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bryan Tarnowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bryan Tarnowski/Bloomberg

„Агро Финанс“ АДСИЦ възнамерява да се откаже от лиценза си за дружество със специална инвестиционна цел по ЗДСИЦ и иска да е обикновено акционерно дружество (АД), става ясно от публикуваната чрез Бюлетин Investor.bg  покана за свиканото на 11 ноември 2020 г. общо събрание на акционерите. 

Преобразуване от АДСИЦ в АД се случва за първи път в България при голямо дружество*. Такава процедура минава през гласуване на акционерите и отправяне на търгово предложение за обратно изкупуване на собствените акции, както изискват законите. Наскоро процедурата бе осъществена от "Турин имоти" АДСИЦ.

Предложената търгова цена е 1,99 лв. на акция и касае собствениците на 38 524 акции, тъй като останалите 32 181 184 акции, или 99,88% от капитала, са собственост на „Агрион Инвест“ АД, което е декларирало, че няма да приема търговото предложение. Нужната сума за търгово предложение е около 60 хил. лв.

На събранието на 11 ноември 2020 г., акционерите ще гласуват овластяване на Съвета на директорите да коригира търговото предложение, ако Комисията за финансов надзор изиска това.

От компанията поясниха пред Investor.bg, че засега няма да предоставят допълнителна информация за целта на предложението.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината


Ясно е обаче, че след процедурата създаденото през 2006 г. „Агро Финанс“ АДСИЦ ще стане обикновено акционерно дружество. По този начин би могло евентуално да поиска и отписване от регистъра на публичните дружества. При всички положения обаче вероятна причина за операцията е и възможността за сериозно облекчаване на административната дейност (при издаване на скици, но също така и икономии за нотариални такси, местни данъци и логистика).  

Към 31 август 2020 г. „Агро Финанс“ АДСИЦ притежава 138 631 дка земеделска земя, придобита при средна цена от 316,82 лв. на декар. За 12 месеца дружеството е продало 2 009 дка земеделска земя.

За последните 12 месеца има само 2 сделки с акции на „Агро Финанс“ АДСИЦ за общо 60 акции при средна цена от 3,7 лв. на акция. Балансовата стойност на акция към 30 юни 2020 г. е 1,96 лв. на акция. Най-високата цена купува в системата на борсата в края на търговската сесия в петък е била едва 0,002 лв. на акция.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Материалът е коригиран на 15 октомври 

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още