IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада на наемите една четвърт от сделките с имоти у нас са за инвестиция

Наемите на жилища намаляват с до 20%, но от началото на годината наемният пазар показва признаци на възстановяване

16:21 | 13.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

25% от купувачите на жилища у нас търсят имоти с цел инвестиция, а повечето инвестиращи се ориентират към имоти ново строителство. Отдаването на жилищата под наем остава най-мащабната инвестиция въпреки спада на наемните нива през 2020 г. Това стана ясно по време на дискусия за жилищния пазар през първото тримесечие, организирана от „Адрес Недвижими имоти“.

Спадът при наемните цени все още е факт, като на места той достига 20% при офертните стойности в резултат на увеличеното предлагане на фона на все още по-слабото търсене. Миналата година активността на наемния пазар е била силно ограничена, особено в средния и ниския ценови клас, чиито клиенти пострадаха сериозно от кризата. През тази година обаче наемният пазар показва първи признаци на възстановяване, сочат данните на компанията. От началото на годината сключените сделки отбелязват ръст с почти 30% спрямо същия период на 2020 г., когато започна първата блокада и бе обявено извънредното положение. Кварталите с най-много сделки сега са Център, Манастирски ливади, Кръстова вада, Лозенец, Младост, Гео Милев и Редута.

В същото време средните продажни цени в столицата са се покачили с 6%. Най-голям интерес от страна на купувачите има към квартали с ограничено предлагане на имоти за продажба като Лозенец, Яворов и Иван Вазов, както и към новоизграждащи се квартали като Кръстова вада, Манастирски ливади и Овча купел.

„През последните три години ръстът на заплатите в София е с 30% и изпреварва покачването на цените на жилищата. В столицата все още има квартали, които не са достигнали равнището на цените преди кризата от 2008 г.“, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“, и посочи за пример Докторски паметник в София. Друг подобен квартал, но в Бургас, е Меден рудник, допълни тя.

Тенекеджиева отбеляза, че преди 13 години основните имоти, които са се купували и продавали, са били старо строителство, основно жилища за ремонт, а завършени имоти много рядко са се предлагали на пазара. В момента продавачите масово се ориентират към предлагането на завършени, добре изглеждащи имоти, в които купувачът да влезе веднага, допълни тя.

Средните цени, на които се купуват имотите в кварталите в София, са между 70 хил. и 90 хил. евро за двустайните жилища и 115 хил. и 135 хил. евро за тристайните. Според Тенекеджиева хората все по-често са склонни да дават по-високи суми за завършени имоти, а пандемията е увеличила броя на купувачите, които търсят компактни имоти в по-малки сгради, създаващи усещането за къща.

Панелките са скъпи заради липса на предлагане

Според Тенекеджиева високите цени на панелните жилища в София са резултат от липсата на предлагане на подобни имоти, защото купувачите обикновено ги придобиват с цел да живеят в тях. „Имоти в подобни сгради се продават рядко и когато излязат на пазара, купувачите, които търсят подобни жилища, отново искат да живеят в тях, не ги купуват за инвестиция, защото панелките са към края на жизнения си цикъл“, посочи тя.

Според нея няма драстична разлика в цените на санираните и несанираните панелни жилища, тъй като за купувачите е много важно също къде се намира имотът и какви да съседите в сградата. „Купувачите биха искали да гледат повече санирани имоти, но ако апартаментът и блокът се намират на достатъчно добра локация, това няма да изиграе съществена роля при вземането на решение. Това поведение на купувачите не променя драстично и разликите в цените на санираните и несанираните панелни жилища“, отбеляза Тенекеджиева.

Тройно увеличение на сключените сделки с имоти за първите четири месеца на тази година, отчитат от „Адрес". Спрямо покупките през същия период на 2019 г. увеличението е двойно. Според компанията три са основните фактори за подема – рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, изпреварващият ръст на работните заплати и засилената миграция в страната.

В началото на пандемията хит са били извънградските имоти, но заради липсата в селата на удобствата в големия град хората са се преориентирани към затворените комплекси, апартаменти на партер или последен етаж, създаващи усещането за къща с пространство, тераса или двор.

Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Цитат: "Изборът наем или заем има сравнително сходни показатели" - това е грубо НЕпознаване на кредитирането! Ако вноската по кредита е 450 евро, то ЛИХВЕНОТО плащане, което се явява реалния разход (!), е около 250 евро! Това означава, че в посочения пример всеки месец губиш по около 150 евро ако живееш под наем!!! Много ми е странно, че до тук 5 човека са харесали този коментар, който е математически и банкерски ГРЕШЕН... Колкото до вдигане на лихвите по кредитите ... не бих вярвал на прогнозите за вдигане на лихвите от човек, който не знае какво представлява вноската по кредита! :-) В момента изборът между Заем или Наем е в полза на Заем, а ако човек има КЕШ, то е повече от задължително да купи! ;-) А относно кварталите - кой те бие през ръцете да купуваш в посочените квартали?? Там е скъпо и гадно - аз лично никога няма да си купя имот там! Има доста по-добри квартали, където е по-евтино, но е "непрестижно" :-) Ако обаче не ти пука за "хорското мнение", т.е. не живееш по стереотипите на приятелите си, то в София има доста добри възможности за покупка на имот :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Пак реклами.... ей умряха от глад тия брокери! :)"Изборът наем или заем има сравнително сходни показатели. В конкретния пример вноската по кредита е 450 евро, при 400 евро месечен наем.То това хубаво ама това е цената сега. А след вдигането на лихвите, колко ще е заемът? :) Друг фактор е че наистина е трудно човек да разбере хора, които си купуват апартаменти в Манастирски ливади, Витоша, Студентски град - все презастроени квартани с остаряла или изпочупена инфраструктура, в които не е проблем да скочиш на балкона на съседката от твоя балкон. Повечето без детски градини и училища без шанс да приемат детето ти в околните. Заемът има и предимства, но с наем поне си гъвкав в това отношение вдигаш си чуковете като смениш работата/училището на другия край на града, а със заем си роб за 30 години. Трудно сменяш работа заради несигурността дали ще можеш да го изплащаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още