IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три италиански екипа сред финалистите за нов облик на площад "Света Неделя"

Само един изцяло български архитектурен колектив продължава във втората фаза на конкурса

16:02 | 21.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Три италиански колектива, както и един българо-италиански, един руски, един френски и един български преминават във втора фаза на архитектурния конкурс за нов облик на площад „Света Неделя“.

Това са консорциум OW/MA/CL (Италия), студио „Паола Вигано“ (Италия), „Конкурент -90“ ЕООД (България), „Wilmotte&Associes Architectes“ (Франция), Студио „Фуксас“, Италия, Обединение „ДжиТиЕрЕф&Студио Морфе“ (България/Италия) и AI Architechts LLD, CLAB „Architettura“ (Русия). В архитектурния колектив от Франция и в Студио „Паола Вигано“ от Италия участват и български архитекти, стана ясно по време на представянето на финалистите в конкурса.

Сред подалите заявление за участие в конкурса 14 архитектурни колектива имаше общо шест български, включително и авторите на проекта за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ „А.Д.А. – Агенция дизайн и архитектура“ АД.

„Подходихме към тази важна част от територията на града със съзнанието, че трябва да организираме архитектурен конкурс, който да намери най-добрите кандидати за промяна на облика на това знаково място. Не само да създадат добри идеи, но и да влязат в най-малкия детайл, така че да бъде направен проектът и за следващата фаза и да избегнем проблемите, които имаме с изпълнението на ремонтите“, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Задачата на журито в първата фаза на конкурса е била да отсее кандидатите на базата на техния опит, възможности и портфолиа. Същинското състезание ще се състои във втората фаза между избраните седем архитектурни колектива, които по думите на главния архитект са доказали, че имат опит в работата с подобни пространства.

Не само да създадат добри идеи, но и да влязат в най-малкия детайл, така че да бъде направен проектът и за следващата фаза и да избегнем проблемите, които имаме с изпълнението на ремонтите

След днешното представяне на номинираните седем кандидата за промяна на облика на площад „Света Неделя“ трябва да започне да тече срок от десет дни за обжалване от участниците в конкурса, след което ще бъдат подадени покани към кандидатите до края на следващия месец. Здравков се надява, ако няма обжалвания, истинското състезание да стартира в началото на август, а до края на ноември да бъдат представени проектите на финалистите.

Победителят в конкурса ще получи премия от 70 хил. лв., второто място ще донесе парична награда от 60 хил. лв., третото място – 50 хил. лв., четвъртото – 40 хил. лв. и петото – 30 хил. лв. Последните двама участници няма да получат награди, обясни Здравков.

„Желанието ни е да има истинско състезание между тези седем колектива. За да сме убедени в крайния резултат, сформирахме жури с безспорни авторитети“, каза главният архитект на София. Сред участниците в журито са главният архитект на Москва Сергей Кузнецов, главният архитект на Варшава Марлена Хапах, Йони Бобоци, ръководител на градоустройството на община Тирана, Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, проф. Григор Дойчинов, Галина Тачиева, Малина Едрева, председател на комисията по култура на Столичния общински съвет.

„Смятам, че обявените резултати са обективни. Работата на журито беше изключително конструктивна, така че да бъдат избрани тези седем екипа, които демонстрираха със своята работа, че имат потенциал да предложат качествен проект на София, а след това да се направи и качествена реализация на предложението“, каза арх. Борислав Игнатов. Според него международният конкурс е бил на високо ниво и трябва да се превърне в добър пример за цяла България при провеждането на бъдещи обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още