IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в България се връща към растеж през ноември

Ръстът при инфраструктурното строителство е най-голям от февруари насам

11:55 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

През ноември 2021 г. строителната продукция в България се връща към растеж, след като през октомври записа първи спад от седем месеца, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1,9% над равнището от предходния месец.

Сградното строителство нараства с 1,7 на сто на месечна база, докато инфраструктурното строителство отчита ръст от 2,1%, записвайки най-голямо увеличение от февруари 2021 г.

Календарно изгладените данни на НСИ показват увеличение от 3,2% на строителната продукция през ноември в сравнение със същия месец на 2020 г. Сградното строителство нараства с 3,3%, докато инфраструктурното отчита 3,1-процентен ръст.

През октомври индексът на продукцията от строителния сектор записа първия годишен спад от февруари на фона на понижението при сградното и инфраструктурно строителство. Тогава страната ни се нареди на четвърто място в рамките на Европейския съюз по спад на строителството. С понижението на строителната продукция от 1,8% спрямо октомври 2020 г. и 1,1% спрямо септември 2021 г. страната ни се нарежда на четвърто място в блока.

Най-голям месечен спад на строителната продукция в ЕС е отчетен в Словения (-9,2%), Австрия (-1,4%) и Португалия (-1,2%), а годишен - в Румъния (-15,7%), Словения (-10,7%) и Испания (-1,9%).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още