IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строеж без документи „поникна“ в ловно стопанство „Искър“ в Пасарел

Във ВАП бе образувана преписка по случая след публикация в новинарски сайт. Изгражда се хотелски комплекс върху държавна гора

13:28 | 17.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Строеж без документи е открит по време на проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) в района на ловно стопанство „Искър“ в Пасарел. Това става ясно от сайта на държавното обвинение.

По време на възложена от ВАП, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) проварка са открили строеж на два етажа, за който не са представени документи.

Във ВАП е образувана преписка по повод публикация в новинарски сайт от 4 август. В статията са изложени обстоятелства за това, че дружество работи по съвместен договор с ловно стопанство „Искър“ на територията под обхвата на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП ДП) към Министерството на земеделието, храните и горите, като в тази връзка се извършва строителство на хотелски комплекс върху държавна гора. 

По време на проверката на място, извършена от МЗХГ, е установено, че има наличие на „груб строеж“, с изпълнен покрив, стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа в най-високата си част. В хода на проверката обаче от дружеството не са предоставени документи, относими към констатирания строеж.

От одитния доклад на земеделското министерство, изпратен до ВАП, става ясно още, че дружеството не е изпълнило поетите задължения по сключен договор от 16 декември 2013 г. за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12 август 2020 г. до председателя на Управителния съвет на ЮЗДП ДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП ДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени, парични средства  - в размер на 600 000 лв., с цел стартиране на ново инвестиционно намерение (извършване на ремонтни дейности на ДМА и/или строителство на нови ДМА, и/или закупуване на ДМА, свързани с ловностопанската дейност на ТП „ДГС Искър“). В договора не се включват строително-монтажни работи по изграждане на ловни бази.

Във ВАП е постъпил доклад от проверка, извършена от Дирекцията за национален строителен контрол, който също сочи на липса на документи за строежа, както и на данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж в поземлен имот в Пасарел, район „Панчарево“.

ДНСК е сезирала кмета на район „Панчарево“ да извърши подробна проверка по ЗУТ и при установени нарушения на нормативната уредба по устройство на територията да бъдат образувани административни производства.

От страна на ВАП ще се изиска цялата информация за резултатите от дейността на контролните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abc
преди 3 години
То не бяха" къщички за птици" с които се застрои цялото ни море, то не бяха яхтени пристанища със сараи, то не бяха огромни строежи в ловни стопанства.....!!!И никой ни чул, ни видял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още