IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община помага на собственици на исторически сгради да ги възстановят

Заявленията за финансиране по програма "Културно наследство" се подават до 31 октомври

13:48 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia.org</em></p>

Снимка: Wikipedia.org

Собствениците на сгради, които представляват културна ценност, могат да кандидатстват за финансиране по програма „Културно наследство“ на Столична община.

С програмата се подпомагат собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им. Отпуснатите средства по програмата за 2019 г. са 300 хил. лв. и са осигурени от бюджета на Столична община.

Право да кандидатстват за финансиране по програмата имат собственици на имоти - частна, общинска и държавна собственост, представляващи недвижими културни ценности с категория „национално значение“, „местно значение”, „ансамблово значение“ и „за сведение”. Заявления може да се подават лично или чрез упълномощен представител до 31 октомври в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ).

Всяко от заявленията подлежи на комплексна оценка по няколко критерия като пространствена структура и териториален обхват на сградата, категорията й, научната и културната й стойност, състоянието на сградата и дали е необходима намеса, както и потенциала й за обогатяване на средата. Максималният брой точки по заложените показатели е сто.

Оценката и класирането на заявленията се извършва от Експертна комисия, състояща се от петима членове, сред които поне един юрист и един финансов експерт. Останалите членове на комисията са специалисти по опазване на недвижимото културно наследство. 

Контролът върху изпълнението на дейностите се осъществява от Програмния съвет с председател главния архитект на София Здравко Здравков. 

Договорите за финансиране на одобрените проекти се сключват с кмета на Столична община

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още