IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стаите и апартаментите за гости стават самостоятелен клас туристически обекти

Те трябва да бъдат регистрирани пред кмета на общината по местонахождението им, предвижда проект на наредба

12:18 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Стаите и апартаментите за гости се обособяват в самостоятелен клас В туристически обекти и за тях се въвежда само регистрационен режим. Хората, които ги отдават под наем, трябва да регистрират обекта си пред кмета на общината по местонахождението му. Удостоверението за регистрация трябва да бъде издадено от кмета или оправомощено от него длъжностно лице в 14-дневен срок. Това предвижда проект на наредба, качена за обществено обсъждане в портала Strategy.bg.

Удостоверението за регистрация е безсрочно. Регистрираните стаи и апартаменти за гости ще бъдат вписвани в електронен регистър, воден от кметовете на общини. Собствениците на стаите или апартаменти за гости трябва да подадат заявление-декларация по образец до кмета на общината по местонахождение на обекта. То трябва да включва наименованието на собственика и на мястото за настаняване, ЕИК/БУЛСТАТ или ЕГН, идентификатор на недвижимия имот, данни за правото на собственост върху апартамента, данни за правото да се упражнява хотелиерска дейност в стая или апартамент за гости, когато е приложимо и брой легла в жилището.

Прекратяването на дейността на регистрирания обект също ще става с уведомление до кмета на общината.

Наредбата урежда и реда за определяне на категорията на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Министърът на туризма по предложение на съответната общинска експертна комисия по категоризация на туристически обекти определя категорията на хотелите с три, четири и пет звезди, апартаментните туристически комплекси с две, три, четири и пет звезди, вилните селища с три, четири и пет звезди, туристическите селища с две, три и четири звезди, вилите с три, четири и пет звезди и самостоятелните заведения за хранене и развлечения с четири и пет звезди.

Категорията на хотели с една и две звезди, на мотели, семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, бунгала, къмпинги и заведения за хранене и развлечения с една и две звезди се определя от кмета на общината по предложения на общинската експертна комисия по категоризация на туристически обекти, прието с мнозинство от две трети.

Категорията на туристическите обекти ще се определя въз основа на съответствието им с минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги и наличие на образование или професионална и езикова квалификация и стаж в туризма на управителя на туристическия обект.

Категорията на вилните и туристическите селища се определя автоматично в зависимост от категорията на две трети от местата за настаняване в тях.

Хората, които ще извършват хотелиерство и ресторантьорство в местата за настаняване и в заведения за хранене и развлечения, трябва да подадат заявление-декларация. За категоризиране на апартаментен хотел или апартаментен туристически комплекс се представя и опис на апартаментите в обекта на електронен носител, като за всеки апартамент се посочва номер, етаж, собственик и срок на договора.

Удостоверението за определената категория на обекта е със срок от пет години. В 14-дневен срок от датата на заповедта за определяне на категория на обекта се издава категорийната символика, която включва удостоверение и табела.

Решението апартаментите и стаите за гости да се регистрират беше взето в края на миналата година. Сега собствениците им имат срок от три месеца, за да се регистрират. Приети от парламента промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат те са плащат и туристически данък, равен на налога за хотелите и туристическите обекти с една звезда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още