IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според природозащитници зоните "Натура 2000" са застрашени

Промените в Закона за биоразнообразието да бъдат оттеглени, настояват екоактивистите

11:24 | 05.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промените в Закона за биологичното разнообразие да бъдат оттеглени и внимателно преработени – за това се настоява в позиция на Коалицията „За да остане природа в България“.

Припомняме, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага промени, които засягат управлението на зоните "Натура 2000". Мрежата ще се управлява с териториални планове. Ще бъде създаден Национален орган за управление, Национален консултативен съвет, ще има и органи за управление на регионално ниво – директорите на РИОСВ, както и комитети на заинтересованите страни към регионалните органи. 



В позицията на „За да остане природа в България“ се казва, че паралелно с уреждането на въпроса за управлението МОСВ предлага пълна подмяна на концепцията за управление на защитените зони.

Твърди се, че ще се стигне до процедура срещу България за неспазване на природозащитните европейски директиви.

Организацията е против идеята за разработване на териториални планове за управление на ниво Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ).

Дава се пример със защитена зона „Централен Балкан“, която попада на територията на пет РИОСВ, което означава, че ще се управлява от пет регионални плана плюс действащия план за националния парк. Подобна е ситуацията със зоните в природните паркове “Врачански Балкан”, “Витоша”, “Персина” и Национален парк “Рила”.

„Двигател на някои от промените са милиони левове, заложени по оперативните програми“, пише Коалицията.

За управление в Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 са заложени 36,6 млн. лв. за регионалните органи, както и 9,9 млн. лв. за Националния орган, казват природозащитниците.

Предложената нова структура влиза в дублиране на дейности на съществуващи държавни структури, като дирекциите на националните и природни паркове. За няколко големи защитени зони трябва да бъдат създадени отделни администрации към МОСВ или МЗХГ, твърди екоорганизацията.

„Припомняме, че за създаване на концепция за тези органи МОСВ употреби близо 1 млн. лв европейски средства от ОПОС 2014 – 2020“, пишат природозащитниците.

Друг проблем според тях е, че министерството предлага предоставянето на първични данни за видове и местообитания да става задължително „преди тяхното използване за изготвянето на частни и официални документи“.

Предлаганите промени в Закона за биологичното разнообразие са неефективни и противоречат на европейското законодателство, каза пред БНР по същия повод Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие“.

„От 36 параграфа в предложения закон 23 са системна атака срещу „Натура 2000“, неправителствените организации и българските защитени територии“, каза той преди днешното обсъждане на предлаганите промени, организирано от Министерството на околната среда и водите.

Вчера пък работодатели поискаха да бъдат регламентирани критерии за представителност за организациите, които ще участват в органите за управление на зоните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още