IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще въведе 10 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона

Предвижда се още живеещите по настоящ адрес също да имат право на локално платено паркиране в зоните

17:55 | 10.07.14 г.
София ще въведе 10 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона

Безплатно паркиране за 10 минути в синя и зелена зона предвижда да въведе Столичната община в нова наредба за организация на движението в столицата.

"Така родителите ще могат да оставят децата си на училище", коментира на брифинг днес Зафир Зарков от транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС), цитиран от БТА.

10-те минути гратис ще се регламентират с безплатен талон, който ще бъде раздаван от служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Самите граждани обаче ще въвеждат часа на паркиране и ще го поставят на предното стъкло на автомобила, обясни Зарков. По думите му талонът ще е за многократна употреба, на него няма да е обозначена дата, но той няма да може да се използва за няколко последователни паркирания.

Друга новост в подготвяната наредба предвижда живеещите по настоящ адрес също да имат право на локално платено паркиране в зоните. Всеки, който живее по постоянен или настоящ адрес в синя или зелена зона, ще може да си купи стикер за паркиране, като представи свидетелство за управление на МПС, големия талон на автомобила, документ за собственост или договор за наем на жилище, както и документ за собственост или лизинг на автомобила, обясни Зарков.

По неговите думи отпада покачването на таксата за втори и трети автомобил. Ако в едно жилище автомобил има съпругът, съпругата и детето, тримата могат да кандидатстват и да получат стикери, които ще струват всеки по 100 или 130 лв. в зависимост от зоната. Ако обаче един човек има пет автомобила, той може да кандидатства за стикер само за един от тях, а следващите паркират по общия ред за съответната зона, обясни Зарков.

"Що се отнася до дейностите и техническото изпълнение по контролиране на зоните, новата наредба предвижда те да могат да бъдат изпълнявани, както от общинско предприятие, така също и от търговско дружество, което отговаря на критериите на Закона за обществените поръчки", обясни председателят на СОС Елен Герджиков.

Той припомни, че според решение на Административния съд ЦГМ не може да извършва търговска дейност. Няма обаче съдебно решение, което да оспорва правата на общината да регулира паркирането на територията на града, отбеляза Герджиков. Той подчерта, че съдът не поставя под въпрос съществуването на зоните.

"Тази съдебна сага ми се струва политизирана, защото приетите на 1 юли промени в Закона за обществените поръчки дават възможност на общините да сключват директно договори по Закона за обществените поръчки, при условие, че дружеството е 100% собственост на съответната община или ако 80% от оборота на дружеството е от общински дейности", коментира Герджиков.

Той посочи, че ЦГМ е 100% собственост на Столичната община, а 96% от оборота й се формира от общински дейности.

Според него ЦГМ отговаря на всички условия според закона да извършва дейността си.

Проектът за нова наредба ще бъде публикуван на сайта на Столичната община до дни, а самата наредба се очаква да бъде приета през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още