IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София отделя 13 млн. лева за нови детски градини догодина

Със средствата ще бъдат изградени осем нови детски заведения, обеща кметът на столицата

12:54 | 22.10.14 г.
София отделя 13 млн. лева за нови детски градини догодина

13 млн. лева ще отдели Столичната община за строителството на осем детски градини през 2015 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Днес тя официално откри нова сграда към 113 Целодневна детска градина (ЦДГ) в район „Изгрев“. 

Разширението на градината струва 2 млн. лева и след него ще могат да бъдат сформирани още три групи. Откриват се и девет нови работни места за шестима учители и трима помощник-възпитатели, каза Фандъкова при откриването на новата сграда.

Строителството на детската градина е част от проекта за изграждане и модернизация на сгради на детски заведения от началото на 2013 година. Тогава правителството отпусна 14 млн. лева за осем детски градини в столицата.

По-късно през миналата година Фандъкова е поискала продължение на програмата и правителството е отпуснало 6 млн. лева за пет детски градини. Тази сума беше определена от кмета като „крайно недостатъчна“.

Заради приватизацията, продажбата и заменки на общински сгради София е загубила 40 детски градини, отчете още Йорданка Фандъкова. В момента усилията на общината са да обхване пет- и шестгодишните деца, които задължително трябва да участват в предучилищното образование.

„Продължаваме с усилията да решим въпроса за три- и четиригодишните деца, както и да увеличим броя на яслените групи“, каза още кметът на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още