IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли София в зелен град с повече пешеходни зони и велоалеи?

Подобряването и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, става ясно от доклад на Ян Геел

15:10 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доклад за градската среда, изготвен от световноизвестния архитект Ян Геел, предвижда удължаване на пешеходните зони и велоалеите. Това каза на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че специалистът по градска среда е бил поканен преди година от Столичната община, за да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.

Йорданка Фандъкова поясни, че част от мерките и решенията на проблема с достъпността вече се изпълняват. Тя допълни, че докладът ще се превърне в програма, по която да се работи в посока улесняване на трафика в града, подобряване на връзките между парковете, оформяне на публичните пространства. По думите й действията по проекта ще се осъществят в рамките на повече от един кметски мандат.

Градоначалникът заяви, че след публикуване на доклада специален екип, под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник-кметове, ще подготви и програма с три вида мерки. Тя поясни, че първите мерки са краткосрочни, които са предвидени с хоризонт 2020 г. Средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните - до 2030 г. 

Докладът показва големи предизвикателства - промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона, подчерта Фандъкова. По думите й най-тежката задача по доклада се отнася за частта с веломрежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града, което обаче среща отпор от страна на шофьорите, добави още столичният кмет.

"Четири са основните направления в доклада на известния архитект", посочи главният архитект на София Здравко Здравков. Първото направление е свързано с градска идентичност - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за подобряване на начина на предвижване - чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони. На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места.

"Подобряването и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, върху която ще се работи," добави още Здравков.

Изпълнението на всички тези мерки ще помогне за правилното планиране на града, обяви главният архитект на София. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още