IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София са под 5000 за тримесечие за първи път от 2015 г.

Само 4412 сделки с имоти са вписани в столицата между юли и септември, сочат данни на Агенцията по вписванията

08:17 | 07.10.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Броят на сделките с имоти в София падна под прага от 5000 за тримесечие за първи път от първите три месеца на 2015 г. насам, сочат данни на Агенцията по вписванията. 

Последиците от блокадата заради коронавируса и предизвиканото от нея забавяне на икономиката продължават да оказват натиск върху жилищния пазар в четирите най-големи града и в цялата страна. През третото тримесечие на тази година София, Пловдив, Варна и Бургас регистрират двуцифрен спад на сделките с имоти, но най-осезаемо е понижението в столицата.

Между юли и септември в града са вписани само 4412 сделки с имоти, което е спад с 35,8% на годишна основа. Броят им е значително по-малък в сравнение с второто тримесечие на тази година (6352) и третото тримесечие на миналата година (6874). Това е и най-малкият брой вписани сделки с имоти в София от първото тримесечие на 2014 г. насам. За деветмесечието в София са вписани малко над 16 хил. имота, като спадът на годишна основа достига 20,5%.

Значително забавяне на вписаните сделки с имоти има и в Пловдив – за третото тримесечие те са 2548, като намаляват с 26,5% на годишна основа. За сравнение, през второто тримесечие в града под тепетата са били вписани 2988 сделки, като на тримесечна основа спадът е с 14,7%. От началото на годината във втория по големина град в страната са вписани 8252 сделки, като броят им е по-малък с 18,9% спрямо деветмесечието на 2019 г.

В понеделник експерти в областта на недвижимите имоти в града коментираха по време на онлайн дискусия, организирана от сайта Imoti.net, че коронавирусната криза е оставила на пазара само мотивирани купувачи, които са готови да пристъпят към закупуване на имот. Това е намалило времето за огледи и е скъсило необходимото време за сключване на сделка. Новото жилищно строителство в Пловдив продължава, а предлагането в града все още е по-малко от търсенето. 

Сходни са спадовете и в двата най-големи черноморски града – Варна и Бургас. В морската столица през третото тримесечие са вписани 2425 сделки с имоти, като броят им се свива с 27% на годишна основа. В Бургас годишното понижение е с 28,6% - 1295 сделки при 1815 през същия период на миналата година. За деветмесечието спадът на вписаните сделки във Варна е с 14,7%, а в Бургас – 22,6%. През третото тримесечие обаче броят на вписаните сделки в Бургас е малко по-голям, отколкото през второто тримесечие – 1295 спрямо 1134.

В цялата страна през трите месеца между юли и септември са вписани общо 37 667 сделки с имоти, или спад с 31,6% спрямо същия период на миналата година. Спрямо второто тримесечие (37 903) обаче броят им е почти непроменен, като свиването е само с 0,6%. От началото на годината в страната ни са вписани 113 265 сделки с имоти, като те намаляват с 23,3% спрямо деветмесечието на миналата година.

В интервю за Investor.bg председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев коментира, че намалелият обем от сделки неизбежно ще доведе и до спад на цените на имотите. Неговите очаквания са той да е в рамките на 5% за годината. Данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на септември, показаха понижение на цените на жилищата в България с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие, като то е по-изразено при новото строителство в сравнение със съществуващите жилища. В София цените на жилищата са намалели с 1,7% на тримесечна основа, а в Пловдив свиването е с 1,4%. 

Осезаеми спадове в четирите най-големи града и в цялата страна има и при вписаните ипотеки през третото тримесечие на годината. В София те са били 2316, с 38,8% по-малко спрямо същия период на миналата година и с 29,2% под равнището от второто тримесечие. От началото на годината в столицата са вписани 8640 ипотеки при 10 683 през деветмесечието на миналата година, което е понижение с 19,1% на годишна основа.

В Пловдив вписаните между юли и септември ипотеки са 613, като броят им намалява с 40,5% на годишна основа и с 14,7% спрямо второто тримесечие на годината. За деветмесечието в града са регистрирани 2173 ипотеки, като броят им е по-малък с 26,8% спрямо първите девет месеца на миналата година.

Във Варна вписаните ипотечни кредити са 675 за третото тримесечие, или спад с 36,3% на годишна основа и с 26,8% спрямо предходното тримесечие. Двуцифрено е понижението и от началото на годината – с 19%.

В Бургас регистрираните ипотечни кредити между юли и септември са 340, като намалението на годишна база е с 30,5%. Подобно на сделките с имоти обаче спрямо предходното тримесечие е отчетен ръст на ипотечните кредити с 10,7%. От началото на годината в морския град са вписани 1134 ипотеки, като те са с 23,1% по-малко спрямо деветмесечието на 2019 г.

Подобна е картината и в цялата страна. Общо 6797 са вписаните ипотечни кредити през третото тримесечие в градовете, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, като те намаляват с 38,7% на годишна основа. От началото на годината регистрираните ипотечни кредити в цялата страна са 24 533, като броят им намалява с 24,3% спрямо деветмесечието на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
Yanis83
преди 3 години
Цените при имотите в момента,са изцяло функция на банковото ипотечно кредитиране.Нямат общо с търсене-предлагане на този етап.А дали ще паднат и кога? Решават банките.Ниските лихви в момента,са просто сиренето в капана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
пасъм
преди 3 години
Кога ще премине този "момент" ? Кога ще се научи да инвестира в нещо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност за нивото на цените на имотите се гледат наемите.В момента наемите са на изключително ниско ниво спрямо цените. Което говори за дисбаланс.А дисбалансът идва от юрването да се "инвестира" от масовия българин или по-скоро да се хеджира. Същият е финансово неграмотен и единственото в главата му като инвестиция е апартамент...Та когато този момент премине, съотношението между цена и наем ще се възстанови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
To зависи и колко хора, няма да могат да си върнат кредитите и дали банките ще им отпуснат малко "аванта", всяка банка предпочита да им върнеш парите с лихвите, отколкото да се занимава с продажба на имот, особено когато им станат повече имотите. През 2008 в един курортен комплекс, една банка имаше толкова много имоти в една и съща кооперация, че доплати на няколко човека, които все още си плащаха кредитите към същата банка, за да се преместят (няма хора през цялата година, за това бе и по-лесно), за да могат да продадат цялата сграда наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
През миналата криза хората си научиха урока, а именно, че ако вместо да продават панически стиснат зъби и изчакат достатъчно, цените пак ще тръгнат нагоре. Щом падат сделките, но не и цените, значи намалява не само търсенето, но и предлагането. Съмнявам се да се стигне чак до 30% корекция, освен ако икономиката не изпадне в пълна катастрофа, каквито признаци засега няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Във Варненско, цените не са мръднали. Никой не иска да свали и 1000 лева.А "топ локациите" тук, са на такива места, че водата има слабо налягане в много от тях и често се спира, да им имам топа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Шегата настрана, в момента все още се продават доста апартаменти в София.В страха си от обезценяването на валутите, след като по цял свят се напечатаха доста нови такива, българинът уплашен се юрна да купува апартаменти, основно в София, за Пловдив и другите градове нямам информация.И така, цикълът се удължи, строители/инвеститори потриха доволно ръце, че след локдауна нещата тръгнаха пак и цените почти не мръднаха.Това е временно положение, корекцията няма как да бъде избегната, просто малко се отложи.Моите очаквания са за около -30% за масовите апартаменти. Топ локациите с топ качество не обсъждаме, те са много малко и си имат специфична публика.И ако някой се изкуши да тръгне със заученото "ние все ги чакаме, те все не падат", вижте какво се случи с цените 2010-2013.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
като цяло, цените се вдигат а хората се избиват да купуват......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
Според мен защото цените не са се вдигнали и хората не искат да се чувстват все едно крадат имота на някого, редно е да се вдигнат поне с 30%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още