IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русенци купуват все по-големи домове

Средната площ на купуваните апартаменти в града от началото на тази година надхвърля 100 кв. м., стана ясно на бизнес закуска на Imoti.net

10:58 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към Русе. <em>Снимка: iStock</em></p>

Изглед към Русе. Снимка: iStock

От началото на 2021 година купувачите на имоти в Русе търсят предимно по-големи апартаменти със средна площ от над 100 кв. м., които разполагат с 2 или 3 спални помещения. Това споделиха представители на имотния сектор в региона по време на втората от поредицата бизнес закуски, организирани от водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в Русе. 

Сред предпочитаните райони при избор на жилище в Русе са централните части на града, кв. „Възраждане“ и кв. „Здравец“, стана ясно на работната среща, която събра на едно място компетентни представители на имотния бизнес, инженери и архитекти. 

Специалистите отбелязаха, че средната цена на квадратен метър на новото строителство в тези райони е над 800 евро, като се очаква до края на годината цената да стигне и 1000 евро на кв. м. Като основна причина за това посочиха поскъпването на строителните материали. 

Въпреки че купувачите търсят по-големи жилища, специалистите в региона наблюдават спад с 1% на сделките при покупка на имот за първото тримесечие на 2021г. в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

По време на втората бизнес закуска на Imoti.net, стана ясно, че в Русе и околността все още не е налице засилен интерес към закупуване на къщи извън града. Въпреки това се търсят двуетажни масивни къщи с около 1 декар двор на цени от 40-50 хил. евро, които се намират на разстояние до 15 км. от Русе – например в селата Червена вода и Николово, както и в гр. Мартен.

За първото тримесечие на 2021 година, сравнено с първото тримесечие на миналата година, при сделките за покупката на къщи се наблюдава ръст от 43%, а при сделките за купуване на апартаменти за същия период, увеличението е с 65%. Експертът допълни, че 70 % от кредитополучателите са хора, които имат завършено висше образование. Освен това е измерен ръст от 300% в усвоените кредити на клиенти, които са заявили дигитална консултация и запитване стана ясно от изключително интересна статистика за развитието на имотния сектор в Русе и областта, представена от Даниела Иванованачалник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка.  

Серията бизнес закуски се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното  и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021г. се провеждат за шеста поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония за награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 8 юли, в Sofia Event Center, София.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. 

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgManager.bgГрадът Медия Груп и вестник „Строител“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още