IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресурсът, "затворен" в терени и строителни обекти, носи проблеми за икономиката

Заради поредица от грешни решения тези активи в момента "тежат" на собствениците си, обясняват участници в Клуб Investor.bg

08:20 | 24.06.14 г. 12
<p>
	<em>2014 &copy; Creative Visual Solutions Ltd.</em></p>

2014 © Creative Visual Solutions Ltd.

Финансовият ресурс, „затворен“ в терени и строителни обекти, които не се управляват по оптимален начин, носи проблем за цялата икономика на страната. Около това мнение се обединиха участниците в последния Клуб Investor.bg на тема "Успешни практики при управлението на портфейли от имотни активи".

Редица непрофесионални инвеститори в имоти придобиха различни по местоположение и тип активи веднъж по времето на масовата приватизация и втори път – по времето на бума на пазара преди 2008 г. Заради поредица от грешни решения тези активи в момента „тежат“ на собствениците си.

Друг голям собственик на инвестиционни имоти са и банките, придобили редица обезпечения по кредити, които кредитополучателите не са в състояние да изплащат.

Основният проблем при управлението на тези активи е неразбирането на процесите по реализацията им, нежеланието на собствениците им да поемат загуби, ако това се наложи, а това води до натрупването на още загуби.

Вижте акценти от дискусията във видеото.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на АХИ КЕРИЪР КЛОН БЪЛГАРИЯ и Консултантска къща Амрита.

Институционални партньори на клуб Investor.bg:
Индустриален холдинг - България, БФБ-София, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Нормален данък е този при който има достатъчно пари за поддържане на инфраструктурата. При който запустелите, неподдържани и неизползвани имоти са много малко. На запад е около 1% от данъчната оценка близка до пазарната цена. Но при нас това е много, може просто лека полека година след година да се вдига данъка с малко докато се постигне горното. Трябва да има данък върху всички имоти - земеделски земи, гори и т.н.Трябва да има баланс между косвените данъци, данъците върху доходите и данъците върху собствеността. Сега всичко е изкривено.http://mickideas.blogspot.com/2013/07/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
А какво разбираш ти под "нормален данък" и дали няма, аджеба /дано съм лош пророк!/ да очистят директно първия финансов министър, при когото това се наложи същите онези собственици на огромни количества застроени и невъзтребвани имоти? Щяло да има работа за цяла България ? Ами то българи не останаха, приятелю. Освен това, не данък /макар да е някакво решение/ а реално, действително раздвижване на физически дейности в тези имоти и приходите от тях могат да съживят...където се случи - умрялата ни "икономика". Покупко-продажба? ОК, ама нали някой трябва да я иска тази продажба и като купувач...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Не е казано, че трябва да се оттървават от имотите си. Просто трябва да ги използват и поддържат. Да плащат поне нормален данък за тях. Ако това се изпълни.. ще има работа за цяла България. Дали в поддържане на инфраструктурата, дали в ремонти по имотите, в строителството.. дали в производството което ще бъде в тези сега консервирани имоти. Е вярно, няма да са печалбите като през 2008ма ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...и да, общините няма да имат пари. Ами да не са им разрешавали наред бе, да ги ***. Или там, кой взел папо-взел, другите да разриват след него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Кажи го на supertrader-а, дето се чуди човекът как да се отърве от ... колко бяха? - имота, дето ги е взел с надеждата ле-е-екичко да спекне, да видим, дали ще те аплодира. Стъпка, казваш? И какво, сега ще ги накараш да си шиткат за без пари? ОК, един-двама-сто. А останалите? Ще ги захвърлят, за да се оттърват. А след това, да дават за инфраструктура? бе ти надценяваш ъ...ъ...щедростта българска. Т.е. , еснафска. Той акълът им до тук ги е докарал, не съм аз. Ако бяха обърнали внимание, какво им пееше радиото, още десет дузини слънчасали тарикати нямаше да се набълбукат и сега, милите, да стадат, че се прецакали, ти ...Абе, не знам. Да си плащат за скапания тариктрък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Данъкът е много важен. Не е панацея, но е стъпка в правилната посока. Необходима стъпка. Без нормален данък - има балон - щото постоянните разходи са малки. Мизерия - щото общините нямат пари за поддържане на инфраструктурата. Отделно, се получава собственици на имоти за милиони да нямат пари за поддържане на имотите си - такова чудо в "белите" държави няма. Имотите трябва да се поддържат, инфраструктурата - също. Без нормален данък имотите се превръщат от активи в най-обикновена стока с която се спекулира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Щом им тежат сега , да ги продават , защото тежестта им ще се увелича с времето.Другата алтернатива е да не се мъчат , а направо да се откажат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
А данъкът в/у имотите, сам по себе си, е далеч от панацея. Повтарям и подесетям: Ако такова е съзнанието, какво битие може да очакваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Да си кажем правата: Строенето на "имоти" само, щото до там стига нечие *** "въображение", като възможност за "създаване на стойност" и "инвестиция" е задънена улица. Има много по-нискоразходови, стойностни проекти но, същите пишман-инвеститори - доколкото идеята им е изчерпана - не са в състояние да ги оценят и - като овцете, с поглед под опашката на предната......Ако ще, сами да се набутват на заколение. същжалявам, на такива кратуни и две кризи са им малко. Щото, видяхме, от една не поумняха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 9 години
"Те ТЕЖАТ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ." Не само. Тежат и на цялата държава. Щото една голяма част от "инвеститорите" са се нагрухали със собственост, която не знаят какво да правят. А да искат да я продадат по цени от 2008ма година. Всички стоят и чакат.. Годо. Трябва ни нормален данък имоти. Иначе ще превърнем в гето и центъра на София, не че вече не е де. Изоставени строежи, разпадащи се сгради. Вече някъде има израснали дървета по 5 метра. Съборетини на места за милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още