IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулациите "на тъмно" за имотите в Airbnb и Booking продължават

Собствениците им ще трябва да плащат туристически данък, равен на налога за местата за настаняване с една звезда

14:26 | 19.02.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

От тази година имотите, които се отдават краткосрочно в платформи като Airbnb и Booking, ще плащат туристически данък, чийто размер ще е равен на налога за местата за настаняване, категоризирани с една звезда.

Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от петима депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, които са били одобрени на второ четене в комисията миналата седмица. За пореден път те са прокарани тихомълком чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за независимия финансов одит и предстои да бъдат гласувани в пленарна зала.

„Обсъдихме тези промени с Менда Стоянова още на срещата ни през декември миналата година. По принцип е редно да се плаща туристически данък, когато става въпрос за туристически престой“, каза пред Investor.bg Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на компанията Flat Manager, която се занимава с управление на имоти отдавани под наем краткосрочно. По думите му в момента обаче няма ясно разграничение между туристически престой и наем.

„Например, човек, който ремонтира собственото си жилище и остава в отдаван краткосрочно апартамент за два-три месеца, не би трябвало да попада в категорията на туристически престой и съответно да дължи туристически данък. Но когато става въпрос за чуждестранни посетители, които идват в България с цел туризъм, тогава такъв данък трябва да се заплаща. Необходимо е да има равнопоставеност между хотелите от по-ниска категория и апартаментите, които се отдават по този начин“, посочи Павлов.

Размерът на налога се определя от съответната община и за местата за настаняване с една звезда варира между 40 ст. и 80 ст. на нощувка.

Туристическият данък все пак е бил обсъден и с Българската стартъп асоциация, от която е част и компанията на Павлов, за разлика от въведения патентен данък за отдаваните имоти в платформи за краткосрочен наем. Налогът в размер от 25 до 250 лв. беше прокаран преди Нова година с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Този доста по-сериозен данък не беше обсъден с никого, той дори беше предложен за гласуване в деня след срещата ни“, каза Павлов.

Друга поправка, предложена отново от депутати от ГЕРБ между две четения на Закона за туризма, предвиждаше собствениците на имоти за краткосрочен наем да предоставят документ за съгласието на поне половината от съседите в жилищната сграда при регистрацията им в общината. В крайна сметка предложението беше оттеглено.

„Това е добра новина, защото подобно изискване щеше да въведе своеобразна забрана на дейността ни. Дори повече от половината съседи да са съгласни, самото събиране на подписи е невъзможно“, смята Павлов.

До март трябва да бъде готова наредба за регистрация на имотите за краткосрочен наем, след което собствениците им ще имат три месеца, за да се регистрират в общината. Ако не го направят, ще загубят достъпа си до онлайн платформите за две седмици при първо нарушение и за един месец при второ.

В същото време започналото още през миналата година забавяне на пазара на имоти за краткосрочен наем продължава, а от няколко месеца намалява и броят на отдаваните апартаменти в онлайн платформите, каза Павлов. „Не смятам, че това се дължи на законовите промени и регулациите. Може би има хора, които са прибързали да свалят жилището си от платформите, вместо да изчакат да видят какво ще се случи. По-скоро обаче причината е чисто пазарна – пазарът е намерил своя баланс между търсене и предлагане“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Специално за краваря !!!!! Алооууууу може само на село в кръчмата или по овцете си да викаш. Ако не ти е известна етимологията на отделни думи показва само колко ниско ти е нивото. Думата пииване е съществително, среден род от книжовният български език. http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5Но като за кравар/ овчар си добре, мисля!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Алоуу, нали беше почитател на книжовния български, бе, ***?!Чак и акъл даваш, че нямало било дума опорка.Иначе пише "пииване", но акъл дава, копейката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Тия *** идват ползват таксите и транспорт, плащат си за спане, ресторанти, хапване и пииване, посещения по културни, исторически и туристически обекти. С една дума правят обороти оставят пари в икономиката, косвено вдигат заетостта и също така косвено спомагат за повече данъци и осигуровки в хазната. Това, че ти си *** и не схващаш нещата е отделна тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти па на червения *** ли клъвна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
....и дзверски ми пречат чуждите ***, които пълнят градската градина---епа ти баш в градината на центъра ли си издигна катуна :D ... ела към крайните квартали там чужденци по градините няма, само нашенско си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Уговорката лице в лице и на "честна дума" си носи рискове които сам преценяваш искаш ли да поемеш или не - ако стане беля, да не търсиш помощ ами да си триеш сол на главата - и въпреки това е незаконно и е нагло.Другият вариант е договорче - права и задължения - плащаш данък върху дохода от наеми - законно.Интересно е как ще следят каква фактическа посещаемост имат въпросните наемодатели от AirBnB и Booking
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
terziеv
преди 4 години
За дългосрочен наем се договаряш лице в лице и може дори без свидетели. Да пуснеш обаче обява, където се вижда от милиони, явно да обявиш услуги и ценоразпис и после да не искаш да плащаш данък обаче е мега наглост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
terziеv
преди 4 години
На мен ми пречат. Живея в центъра на София и дзверски ми пречат чуждите ***, които пълнят градската градина, само защото им излиза по-евтино отколкото да си седят дома.Да не говорим, че аз си плащам данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
за тия за които говориш, не ходят на хотел ... :) ти да не си мислиш че тоя закон е заради данъците или шума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
То има хора които си отдават апартаментите под наем дългосрочно с години и не си внасят данъците за това, а ние вече се занимаваме с по-модерните измерения в имотния бизнес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още