IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте делът на кандидатите за кредит с лоша кредитна история

Част от проблемите се дължат на невнимание и недостатъчен контрол на клиентите върху личните им финанси, коментират от Кредит Център

11:35 | 24.04.14 г. 2
Расте делът на кандидатите за кредит с лоша кредитна история

Лошата кредитна история е все по-често срещан проблем при хората, които кандидатстват за кредит, отчитат от сектора. Около 18% от клиентите на потребителски и ипотечни кредити на Кредит Център през месец март се оказаха с проблем в справките на Централния кредитен регистър, съобщиха от компанията.

Проблемите варират от невърнати кредити или част от кредити до периодично невнасяне на вноски по текущи заеми. През последните шест месеца делът на клиентите на компанията с проблеми в кредитната история е бил между 13% и 16%.

„Част от проблемите с кредитната история се дължат на невнимание и недостатъчен контрол на клиентите върху личните им финанси. Често хората не следят месечните си наличности по сметката и дали са достатъчни за погасяване на вноските по кредитите им, таксите по сметките и кредитните им карти. Понякога дори за недостиг от няколко лева вноската не може да бъде платена цялостно и това се отразява в кредитната история”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

По думите му хората като цяло не осъзнават колко важно е да са точни в навременното обслужване на задълженията си, не само за да запазят кредитното си досие чисто, но и за да не трупат наказателни лихви за просрочени вноски по кредити.

„Лошата кредитна история е не само пречка за теглене на нови кредити, но и за рефинансиране на съществуващите такива, което е сериозен проблем, особено при ипотечните заеми, които са за по-дълъг срок и с най-сериозен потенциал за подобряване на условията в бъдеще”, коментира още Тошев.

Търсенето на кредити през март е останало стабилно, но водено от очакваните промени в Закона за потребителския кредит и финалните текстове, които се променяха в движение неколкократно, отбелязват от компанията. Клиентите, които бяха набелязали даден имот и имаха финално договорена цена, пристъпиха към приключване на покупката, без да чакат влизане в сила на промените. Част от търсещите дом обаче съзнателно забавят процеса, за да изчакат кредитите, отговарящи на новите изисквания.

Друга тенденция, която се оформя на пазара, е ръст на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж, като в повечето случай искането е за финансиране на етап Акт 15. Финансирането с кредит на жилище в строеж е възможно най-рано след получаване на удостоверение за груб строеж, но поради по-ниския процент на финансиране на този етап повечето клиенти предпочитат кредитът да се изтегли след Акт 15 или веднага след получаване на разрешение за ползване.

През март от компанията отчитат лек спад в средния размер на изтеглените кредити за страната. Той вече е 31 793 евро при съотношение между българска и европейска валута - 83 на 100 в полза на лева.

Средният размер на изтеглените ипотеки остава най-голям в столицата – малко над 41 хил. евро. Съотношението между евро и лева в София е 75% в полза на родната валута. Най-нисък остава размерът в Пловдив – 20 542 евро. Там е и най-засилен интересът към българската валута – 92% от заемите са изтеглени в лева. Във Варна размерът е малко под 30 хил. евро, а в Бургас – 27 538 евро.

Най-активни остават кредитополучателите между 26 и 35 години – през март те са 46,6% от всички. Намалели са най-младите и най-възрастните – тези между 18 и 25 години са 6,8% от всички, а хората над 45-годишна възраст заемат дял от 13,3%. Общо 33,3% са кредитополучателите между 36 и 45 години.

Над половината от всички изтеглени кредити през март са между 10 хил. и 30 хил. евро. Дял от 23,3% от всички заемат кредитите между 30 хил. и 50 хил. евро.

Покупката на жилище е била мотив за 99,1% от хората да изтеглят кредит, докато за лично ползване до външно финансиране са прибегнали останалите 0,9% от кредитополучателите.

И през март най-популярният срок за погасяване на ипотеката е този между 16 и 20 години – близо 44% от хората са избрали него. Следва го периодът между 21 и 25 години, което представлява изборът на малко над 30% от потребителите.

Дял на външно финансиране между 70% и 80% е изборът на 27% от потребителите. С 1 пр. пункт по-малко са хората, решили да покрият с кредит между 60% и 70% от стойността на сделката си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Дотам ли я докара демокрацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
За лошата кредитна история на човек в Централния кредитен регистър може да допринесе некоректна фирма за бързи кредити. Вие може изобщо да не сте теглили кредит, но на ваше име се води такъв, получен с фалшиви документи от някой друг. Лакомата фирма за бързи кредити е дала пари кеш или по кредитна карта на трето лице, без да провери задълбочено документите му. Фирмата обаче подава вашите данни в ЦКР. След това притиска вас да върнете парите. Дори да се установи че не сте вие кредитополучателя, фирмата умишлено не ви отписва от регистъра. От тези 18% поне 1/4 са такива случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още