IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва ремонта на НДК

В началото на тази година са подадени сигнали за нарушения и злоупотреби

15:18 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ДАНС и прокуратурата разследват ремонта на НДК за българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г., съобщи „Труд“.

Сигнали за нарушения и злоупотреби са подадени в началото на тази година.

Според изданието агентите са разпитали свидетели, влизали са и в НДК, откъдето е иззета документация. В края на март от ДАНС са изпратили материалите от проверката с приложени доказателства и свидетелски показания в Главна прокуратура, която постановява разследването да продължи. Преписката е прехвърлена по компетентност в Софийска градска прокуратура.

В сигналите до ДАНС са изнесени данни, че от преведените 17 млн. лв. от Министерския съвет на НДК се харчи за ел. енергия, за заплати на персонала, за Театър „Азарян“.

На 17 август вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев като упражняващ правата на държавата в НДК оформя протокол за увеличаване капитала на НДК със 17 млн. лв. В него е записано следното: „Средствата от увеличението на капитала да бъдат разходвани целево за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“

Въпросните 17 млн. лв. са влезли по сметката на НДК на 22 август 2016 г., в която към оня момент е имало едва 62 хил. лв.

„Труд“ твърди, че разполага с копия на фактури, от които става ясно, че още на следващия ден – 23 август, директорът на НДК Мирослав Боршош е платил 482 615 лв. за ел.енергия за три месеца от постъпилите целеви средства.

На 10 октомври 2016 г. Боршош се разплаща по договор с изтекъл срок (въпросният договор е сключен на 28 септември 2015 г. със срок за изпълнение 70 календарни дни). Предмет на договора е „Преустройство на Зала 2 на НДК в Театър „Азарян“ (до момента в театъра са налети около 2 млн. лв.).

Консорциум „Преустройство и реконструкции“ с пълномощник Георги Георгиев получава от парите, предвидени за ремонт на зали за председателството на ЕС, 434 536 лв. Впрочем, от профила на купувача и от АОП става ясно, че Георги Георгиев, откакто Боршош е шеф на НДК, извършва всички текущи и аварийни строително-ремонтни работи в и около сградния фонд на НДК.

Пак от парите за председателството са изплащани хонорари на шефа на Театър „Азарян“ Яна Борисова.

Проверка на „Труд“ установи, че месечно НДК има между 120 хил. лв. и 160 хил. лв. сметки за ел.енергия, фонд работна заплата е 460 хил. лв., в зимните месеци парното струва около 250 хил. лв. Месечните приходи на НДК не надхвърлят 100 хил. лв. Не е трудно да се направи сметка от 22 август 2016 г. до края на май 2017 г. каква част от парите за председателството са отишли за ток, парно, заплати и др. странични разходи.

Това е и най-логичното обяснение за допълнителното отпускане на допълнителни 8 млн. лв. На последното заседание на МС в четвъртък бе решено да се отпуснат „средства в размер до 50% съгласно изискванията на чл. 116, ал. 2 от ЗОП, от стойността на сключения договор № Т-00859/24.10.2016 г. между изпълнителния директор на НДК и „Галчев инженеринг“ ЕООД с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.” за обезпечаване изменението на основния договор. Договорът с „Галчев инженеринг“ е за 16,5 млн. лв.. без ДДС или 19,8 млн. лв. с ДДС.

Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още