IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява информацията за частни имоти на плажа в "Слънчев бряг"

Информацията дойде от министъра на туризма Николина Ангелкова

15:11 | 02.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховната административна прокуратура се е самосезирала по цитираната в медиите информация, че на плаж на к. к. „Слънчев бряг“ са обособени имоти - частна собственост. Това бе съобщено на 8 февруари от министъра на туризма Николина Ангелкова, която тогава провери плажа на „Слънчев бряг-север“ и провери дали са премахнати незаконните преместваеми обекти.

При инспекцията бе установено наличие на частни имоти почти на територията на плажа. „Това са т. нар. „джобове“. В тях са монтирани преместваеми обекти, които имат разрешителни, и затова няма как да бъдат съборени, отбеляза тогава Николина Ангелкова. 

Прокуратурата започва проверката, тъй като според Конституцията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие крайбрежната плажна ивица като обособена територия, съставена от отделни морски плажове, е изключителна държавна собственост.

По Закона за държавната собственост (ЗДС) става въпрос за публична собственост.

„Явно незаконосъобразна е ситуация, при която в територията на морския плаж са обособени поземлени имоти с друг вид собственост извън публична държавна“, смята Прокуратурата.

В съобщението й се допълва, че крайбрежната плажна ивица попада в охранителна зона „А“, в която режимът на особена териториално-устройствена защита е стриктен според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

„Последният регламент очевидно е предназначен и за осигуряване на спокойното повсеместно ползване на морските плажове от хората. Ето защо евентуални нарушения от рода на споменатите от министъра на туризма, освен че бламират публичноправните изисквания за законосъобразност, но са от естество да засегнат права и на отделни граждани, и на цялото общество“, се казва в съобщението.

За целта на проверките трябва да бъде ангажиран министърът на регионалното развитие и благоустройството. Информация за взетите решения и предприетите действия следва да се представи до 16 април 2018 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още