IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от нощувки в българските хотели продължават да растат

Тенденцията за повече приходи и по-малко туристи се запазва и през септември, показват данните на НСИ

13:13 | 11.11.14 г.
Приходите от нощувки в българските хотели продължават да растат

И през септември се запазва тенденцията за повече приходи, но пък по-малко на брой нощувки и туристи в местата за настаняване в страната.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през месеца хотелиерите са реализирали приходи от 102,4 млн. лева, което е с 5,4% повече спрямо септември 2013 година. Ръст има както на приходите от български граждани (с 9,8%), така и от чужденци (с 4,4%).

Чуждите граждани са оставили 78 млн. лева в българските места за настаняване (хотели, мотели, хижи и други с повече от 10 легла), сочат данните на статистиката.

Броят на нощувките, реализирани в страната през септември, намалява с 6,1% до общо 2,24 млн. Най-предпочитаните места и през септември са били в морските области. 942 хил. са реализираните нощувки в област Бургас, в област Варна са 555 хил., а в област Добрич – 166 хил.

Около 1/3 от чужденците, отсядали в България през септември, са нощували в местата за настаняване в Бургаско - 110 хил. души. Общо приходите от нощувки за хотелиерите от региона са 41,7 млн. лева, като 36 млн. лева от тях идват от нощувките на чуждите граждани.

По този показател Бургас оглавява класацията с най-много приходи. Второто място е отново за морска област – Варна, където общите приходи от нощувките са в размер на 26 млн. лева. 23,2 млн. лева са приходите от чужденците, отседнали в местата за настаняване в областта.

По данни на НСИ общият брой на лицата, пренощували в хотел в страната през месеца, е 574,6 хил. души, което е намаление от 1,3% спрямо септември 2013 година. 302,2 хил. са чуждите граждани, пребивавали в българските места за настаняване.

През септември българите са реализирали средно по 2,6 нощувки, а за чуждите граждани този брой е 5,1. По този показател няма сериозен спад от традиционния августовски пик. В предходния месец чуждите граждани са реализирали средно по 6 нощувки. 

Чужденците традиционно предпочитат хотелите с 4 и 5 звезди, докато българските граждани масово отсядат в по-ниски категории хотели (1, 2 и 3 звезди). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още