IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2019 г. са събрани 12,5 млн. лв. от концесии на плажове

Прекратени са четири концесионни договора заради системно неизпълнение от страна на концесионерите

13:57 | 29.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Близо 12,5 млн. лв. с ДДС е събрало Министерството на туризма от концесии на морски плажове през 2019 г. В приходите се включват концесионни възнаграждения, глоби, неустойки, лихви и санкции, съобщава правителствената информационна служба.

Приходите само от глоби, неустойки, лихви и санкции по концесионни договори са в общ размер на 212 934 лв.

През 2019 г. по предложение на министъра на туризма са били прекрати четири концесионни договора заради съществено и системно неизпълнение от страна на концесионерите.

На днешното си заседание правителството взе решение за откриване на процедури за възлагане на концесия на още три морски плажа - „Робинзон“ в община Несебър, „Градина - централен" - част 1 и „Дюни" в община Созопол. Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Предлага се срокът на концесията да е по 20 години за всяка. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерите на минималното годишно концесионно възнаграждение са 63 955,56 лв. без ДДС за морски плаж „Робинзон“, 42 767,76 лева без ДДС за морски плаж „Градина – централен“- част 1 - и 147 435,06 лева без ДДС за морски плаж „Дюни“.

Морските плажове ще бъдат обезпечени с осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още