IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахват три незаконни строежа на фирма на Васил Божков във вила „Аглика“

Те трябва да бъдат премахнати в 14-дневен срок

18:21 | 26.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Три незаконни постройки на компанията „Нове Интернал“ ЕООД, дъщерна компания на „Нове Холдинг“ на Васил Божков, ще бъдат премахнати от територията на вила „Аглика“ в парк „Витоша“ по заповед на главния архитект на София Здравко Здравков.

Проверката започна по разпореждане на Върховната административна прокуратура, която след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова за установени нарушения.
Става въпрос за едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж – оранжерия със застроена площ от 72 кв. м, двуетажна офис сграда с гараж, складове и два навеса със застроена площ от 559 кв. м и едноетажна сграда – склад със застроена площ от 50 кв. м.

Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столична община е извършила проверки на място и на цялата налична документация за всички постройки на територията на вила „Аглика“. Данните от проверката са показали, че за строежите няма одобрени инвестиционни проекти и няма издадени разрешения за строеж, поради което те са незаконни. Изградените сгради са и в несъответствие с предвижданията на плана за управление на „Витоша“.

Със заповедите за премахване на незаконните строежи от главния архитект на София е определен 14-дневен срок за доброволно изпълнение от влизането им в сила. Преди да се премахнат сградите дружеството собственик трябва да внесе в общината план за управление за строителните отпадъци и план за безопасност в район „Витоша“.

Ако незаконните строежи не бъдат премахнати в определения срок, Столична община ще пристъпи към принудителното им премахване.

Продължават проверките на всички строежи, намиращи се в частни резиденции и други имоти  на територията на природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“. Проверката се извършва по разпореждане на Върховна административна прокуратура и съвместно с ДНСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още