IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия прие промени в ЗУТ

Приемането на измененията е важно, защото инвестиционният процес на общинско и на национално ниво в страната е блокиран, заяви Лиляна Павлова

17:23 | 13.11.14 г.
Правната комисия прие промени в ЗУТ

Временната комисия по правни въпроси към Народното събрание прие изменение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщи Агенция „Фокус”. Законопроектът е приет с 13 гласа „за” и четирима „въздържали се”.

Предвидените изменения са с оглед преобразуването на Министерството на регионалното развитие в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и закриването на Министерството на инвестиционното проектиране.

Законопроектът предвижда всички функции на министъра на инвестиционното проектиране да се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Той ще осъществява държавната политика по устройство на територията, ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт, на органите на местното самоуправление и местната администрация и ще упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията. Той ще назначава също Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика.

Функциите на министъра на инвестиционното проектиране по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Със законопроекта се предвижда започнатите производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, които са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, да се довършват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Съгласуването и одобряване на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 млн. лв., финансирани с публични средства, както и издаването на разрешения за строеж за тях, за които не е започнато производство, ще се извършва от общинските или областни администрации.

Приемането на този закон е важно, защото инвестиционният процес на общинско и на национално ниво в страната е блокиран, докато не влезе изменението в този законопроект, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на заседанието на комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още