IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на недвижими имоти се ориентира към охлаждане

Цените на имотите в София тази година почти се доближават до тези през 2008 г., посочва Страхил Иванов, изп. директор на Явлена

08:30 | 01.11.19 г. 11
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът на недвижими имоти у нас е изключително силен вече четвърта година. Това, което го характеризира, е че през тази година има намаляване на броя на ипотечните кредити от страна на банките. Вече  обаче сме в обратна крива, при която пазарът се насочва към охлаждане. Спадът в цените зависи от темпа на охлаждане. Това мнение изрази Страхил Иванов, изп. директор на Явлена, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Страхил Иванов обясни, че цените на имотите в София тази година почти се доближават до тези през 2008 г.

"Ако сега са около 1125-1140 евро средна цена, през 2008 са били на ниво от 1190 евро", поясни той.

"Застрояването е мащабно. Наблюдава се недооценяване накъде върви потребителското търсене. Зависими сме от отношението на потребителите", каза още гостът.

Иванов добави, че от балканските столици София е с най-ниски цени на недвижимите имоти.

"Навикът, традицията и егото на хората ги карат да инвестират в определени предпочитани квартали, дори и да няма основание да са такива", посочи Иванов.

Гостът коментира и факта, че кредитният лихвен процент е изключително добър, а банките в момента са в условия на сериозна надпревара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Вярно е, но смятам, че наред с некачественото строителство, има строители и инвеститори, които строят качествено. Въпросът е, че много от купувачите не разбират и гледат само думите "ново строителство" и "панел". Едното супер хубаво, а другото страшно лошо, и с това се изчерпва всичко за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
kron
преди 4 години
С най-ниски цени на жилищата сме, защото се строи безразборно и нискокачествено, а купувачите не пасат трева. За мен лично, противно на доктрината, че силната реклама продава продукта, масовото присъствие на строежи и проекти по билборди и онлайн платформи си е показател за ниско търсене и силна конкуренция за недостатъчно купувачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 16
pro_imot
преди 4 години
Къде пропусна алчните брокери, които така старателно громеше преди?!?Дали във форума са наясно какъв *** си всъщност.работя в Я...на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 години
Охлаждане, измръзване, замръзване, спад по нанадолнището, стръмно и рязко пукане на балона+фалити и разбити мечти на алчни строители, спекуланти и собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Пълното интервю излезна, препоръчвам да се изгледа внимателно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Гледката към Витоша е специална и уникална, но никой не достига до нея от презастрояване. София си има план още от времето на застоя, когато имаше ГДИС - главна дирекция за изграждане на София. Тя, естествено, планираше безумните панелки, но така или иначе си беше план, между панелките можеше да се вдигне стадион. План има и сега, но големи строители корумпират градската управа и видоизменят този план както им отърва, т.е. - обезпланяват го. Сега между сградите не може да се вдигне не стадион, а няма място да си хванеш и да си вдигнеш тандурите, дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 1
Sans importance
преди 4 години
Аз никога няма да мога да разбера какво и е толкова специалното на тази гледка към Витоша, та да вдигне цената на имота и да има хора, които наистина да искат да си купят такъв имот. А иначе София няма план. Или поне не за толкова хора и строежи. Да сте чули тука последните години да са построили инфраструктура на нов квартал? Или в няколкото години првди 2008? С мъка и хиляди по европейски проекти успяха да прекарат канализация в Бояна, която се води за българския Бевърли хилс, защото България вече беше влезнала в ЕС и в части от този квартал нямаше канализация. За останалите квартали по витошките баири още нр са открили финансиране, та вадичките течат отстрани на калдъръмените улички. София е едно голямо гето откъм градоустройство и оттук нататък единственото решение ще бъде да се строи към Стара планина в полето. Това, което е в момента просто няма как да бъде облагородено без да бъде бутнато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 2
Mirilai-lai
преди 4 години
охлаждането пак е оптимистичния вариант.... но ако парталамента е на "комуникативно място" - няма страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Ето, човека си го казва:"Навикът, традицията и егото на хората ги карат да инвестират в определени предпочитани квартали, дори и да няма основание да са такива", посочи Иванов.Тези южните квартали на София станаха ад вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
София няма ли план, та се строи кой където търси поради егото, традицията, страховете и желанието си за панорамна гледка към планината, затулена от отсрещния простор с прани ***? Хипотезите на един брокер, превърнали София в зайчарник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още