IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти у нас: Плахо раздвижване след замръзването

Между март и май са се сключвали сделки само от клиенти с крайно належащи нужди, много наематели искат намаляване на наемите

08:41 | 18.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Пандемията от коронавирус е свила с почти 90% пазара на индустриални имоти у нас през март и април, огледите на складове и на индустриални площи почти са спрели, а запитванията от страна на клиентите са намалели значително, сочат данни на платформата БГСклад.

През май обаче пазарът се е раздвижил и са започнали огледи на обекти, имало е и договорени сделки за наем на площи, но 90% от тях са били отложени във времето, съобщи Симеон Митев, собственик на платформата, по време на онлайн конференция, посветена на отражението на коронавирусната криза върху пазара на индустриални имоти у нас. През трите месеца между март и май са се сключвали сделки само от клиенти с крайно належащи нужди за складове с площ между 50 и 250 кв. м, допълни Митев.

„Преди две години се търсеха складове с локация в центъра към периферията, а сега се наблюдава обратната тенденция, търсят се складови площи близо до жилищни и централни части, за тази тенденция спомага и по-бързото обслужване на куриерските фирми“, посочи Митев и допълни, че това ще доведе до търсене и строителство на многоетажни складове, което според него ще бъде бъдещето на развитието на пазара на складови площи.

Според Атанас Ласков, представител на БГСклад в Пловдив, пазарът на индустриални имоти е щял да се охлади и без COVID-19, но не може да се срути напълно, защото имотите са най-сигурната инвестиция. Той съветва клиентите си да не правят неразумни или рискови ходове, ако не се налага. И допълва, че трябва да внимават как управляват капитала си, защото в извънредни ситуации се появяват много имотни мародери, които очакват да изкупят почти на безценица атрактивни активи.

Кризисната ситуация е нанесла сериозни щети върху сезонния ритейл и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафетерии) сектора във Варна, съобщава Тони Танев. „Въпреки поетапното отпадане на ограниченията за работа бизнесите, свързани с обществено хранене и хотелиерска логистика, продължават да търпят загуби и да намаляват дейностите си. Това се отразява на заетостта както на търговските обекти, така и на площите за преработка и складиране“, посочи Танев.

Той очаква част от освободените обекти постепенно да се заемат от утвърждаващи се интернет търговци. „Наблюдаваме опити за предоговаряне на текущи наемни условия и проучване на възможности за препозициониране от страна на локални и регионални търговци. В обема на логистичните площи засега няма индикации за намалена заетост, а очакванията са професионалните складови оператори да увеличат плавно пазарния си дял, поемайки обслужването на все повече интернет търговци“, съобщи Танев. Производствата и тежката индустрия във Варна  продължават работата си въпреки намалелия обем поръчки, като не се очаква сериозен ръст на освободени площи с отпаднала необходимост.

Намаляване на активността на клиентите в Бургас констатира Валентин Косев, представител на БГСклад в града. Голям проблем по Черноморието е и възможността туристическият сезон да се провали, което е фактор за търсенето на промишлени имоти и складове.

Според Юри Дудев, представител на БГСКлад в Русе, пазарът на индустриални имоти в дунавския град е на пауза, но не е замразен. Той смята, че е възможно да се стигне до спад на цените на имотите, за да може пазарът да се раздвижи. В Русе търсенето на индустриални имоти се е свило с над 80%, а огледите на складови и индустриални площи са почти спрени. Работата в повечето производствени и складови обекти е намалена в резултат на въведеното извънредно положение и вече има наематели, които преговарят за понижаване на цените. Ако не се споразумеят със собствениците, освобождават складовите и производствените площи, съобщи Дудев.

В Плевен секторът на недвижимите имоти е бил засегнат от извънредната ситуация, казва Ангел Иванов. „В тези условия бизнесът трябва да е гъвкав и да оцелява. Който има резерви, може да издържи донякъде, но рязкото спиране на някои браншове и на голяма част от икономиката ще ни принуди да не работим или да го правим на ниски обороти“, заяви Иванов.

Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още