IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в България е достигнал 380 млн. евро за полугодието

Южноафриканските инвеститори продължават да бъдат водещи и да се чувстват добре в страната

11:02 | 02.08.18 г. 1
Пазарът на бизнес имоти в България е достигнал 380 млн. евро за полугодието

Обемът на инвестиционния пазар на бизнес имоти през първото полугодие на 2018 г. в България възлиза на 380 млн. евро. Той е белязан от 4 големи сделки, а всички инвеститори са международни компании, които имат дългосрочни намерения. Това каза Таня Косева-Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България и управляващ партньор в Park Lane Developments, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира закупуването на МОЛ София от полската компания Globe Trade Centre S.A. за 90 млн. евро при обявена доходност от малко над 8%. Според нея това е добър знак за икономическото развитие на България. Тя отбеляза и изместването на инвестициите на компанията в страната от Стара Загора и Бургас към София.

„GTC дълго търсеше добър проект в София. Столицата остава основният център на инвеститорска активност. За съжаление, останалите градове в България не са така развити и не предоставят толкова добри инвестиционни пазари“, посочи експертът.

За закупуването на офис сградата в комплекса „Милениум Център“ от KBC Group, собственик на ДЗИ и ОББ, за 55 млн. евро при обявена доходност между 7,5 и 8% Косева-Бошова изрази мнение, че това е добра новина, защото компания от финансовия сектор и Европейския съюз (ЕС) купува знакова сграда за България.

„Това е добър сигнал за останалите чуждестранни инвеститори. Колкото повече сделки има и обявяваме на пазара, толкова по-голям е шансът да се привлече по-сериозен инвеститорски интерес. Още повече, че подобна инвестиция показва дългосрочно отношение към пазара“, заяви тя.

Закупуването на офис комплекса "Мегапарк" и „Полиграфия офис център“ от Lion's Head Investments според експерта сочи, че южноафриканските инвеститори продължават да бъдат водещи и да се чувстват добре в страната. Според нея няма пренасочване на инвеститорския интерес.

„Няма изместване на интереса в една или друга посока. Търговските центрове са първите активи, които привличат купувачи, защото доходността може да бъде подобрена чрез добро управление“, допълни тя.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Да, до 2030-та един град смехономика, основно чуждестранни компании, докато им е изгодно в разграбената отвсякъде *** България, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/мутрочарник/ниночарник/милиционерочарник/мафиоточарник/дебилочарник, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки, за пътища и за бюджет на ромите от поколенията, които тъкмо ще поотраснат. На мен токът ми спира всеки ден и няма един път като хората, докато планувам да се махам преди потъването на кораба, а паралелно на това южноафрикански инвеститори се чувстват добре в страната :D Да сте живи и здрави тогава следващите години на планетарни изменения, които ще заличат тази глупава кретено-масонска ограничена в съзнанието триизмерна човешка парадигма :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още