IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Пловдив оцени строежа на стадион „Ботев“ на 53 млн. лева

За 25 млн. лева, които държавата предостави на общината, стадионът ще бъде построен на етап, на който да може да се играят мачове от родното първенство

15:45 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Министър-председателят присъства на възобновяването на строителните дейности на стадион &bdquo;Христо Ботев&ldquo; в Пловдив миналата година. Снимка: МС</p>

Министър-председателят присъства на възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив миналата година. Снимка: МС

На цели 53 млн. лева оцени Община Пловдив строежа на стадион „Христо Ботев“ в града, след като на официална пресконференция с участието на кмета Здравко Димитров и заместника му по строителство Пламен Райчев бе стартирана обществената поръчка за довършването на стадиона.

Стойността на обекта е 53 млн. лева с ДДС, а за 25 млн. лева, които държавата предостави на общината, стадионът ще бъде построен на етап, за да може да се играят мачове в родното първенство. Ще се търсят варианти как да бъде завършен изцяло, каза Райчев.

„Успяхме във възможно най-кратките срокове да се справим като администрация и поръчката да е факт. И аз имах желание това да се случи веднага, но това нямаше как да стане, защото не искам да съм клиент на прокуратурата", заяви кметът Здравко Димитров.

По думите му до 40 дни е възможно да има избран изпълнител и ако няма обжалване властите ще издадат строително разрешение.

„До 5 дни поръчката трябва да бъде пусната от АОП. След тези 5 дни тя ще стане видима за всички, които ще искат да участват. В началото на септември ще бъдат отворени офертите. Ако са по-малко кандидатите (3-4), до 3 седмици ще бъде избран оценител. Ако са повече желаещите да строят стадиона, може би малко повече ще се забавим, защото трябва да прегледаме всичко“, поясни от своя страна Райчев.

Припомняме, че в началото на годината държавата отпусна 37 млн. лева, след като министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се отказва от купуването на правителствен самолет.

Миналото лято Борисов присъства на събитие, на което беше обявено подновяването на замразения строеж на стадион "Христо Ботев". Впоследствие обаче изграждането на съоръжението така и не продължи и това предизвика протести сред привърженици на "Ботев". В последните дни на 2019 г. концесията на стадиона беше развалена.

Преди време министърът на спорта Красен Кралев заговори за възможността Пловдив да бъде включен в евентуалната обща балканска кандидатура за домакинство на голямо първенство по футбол. Тогава се обсъждаше възможността за ремонт на стадион "Пловдив". Според зам.-кмета Георги Титюков обаче за този ремонт ще са необходими повече средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още