IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов жилищен комплекс за 300 млн. лв. ще се появи край София

90% от жилищата в Резиденшъл парк Лозен са договорени още преди официалното начало на строителството

15:32 | 25.06.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Нов жилищен комплекс от затворен тип ще се появи край София. Става дума за Резиденшъл парк Лозен на германската компания Lindner. Първата копка на проекта беше направена на официална церемония днес в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, заместник-кмета на София Тодор Чобанов, представители на германското посолство и на германския бизнес в България.

Първата фаза на жилищния комплекс на терен от 55 декара се състои от 136 еднофамилни, двуфамилни и редови къщи, както и от обществена зона, включваща училище, детска градина, спортен комплекс, търговски и офис площи. 90% от жилищните единици от първия етап на проекта са договорени още преди официално да стартира изграждането му. Цената на къщите в комплекса варира между 250 хил. и 700 хил. евро.

Lindner присъства в България от 1993 г., а сред големите й проекти в страната са изграждането на Бизнес парк София и на жилищния комплекс Резиденшъл парк София. Компанията е инвестирала в страната ни над половин милиард лева, каза Хелмут Ланг, изпълнителен директор на Lindner Group.

Инвестицията в първата фаза на новия мащабен проект на компанията – Резиденшъл парк Лозен, възлиза на 80 млн. лв., а цялостната инвестиция в парка ще достигна 300 млн. лв. Lindner започва и нов мащабен проект в Русе, обяви Ланг.

„В България се правят инвестиции. България има нужда от още инвестиции – както публични, така и частни, както български, така и чуждестранни. България се нуждае от още инвестиции в градска инфраструктура, заводи, машинно оборудване и в жилища“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. „Инвестицията не е счетоводно упражнение – тя е дързост, смелост, а в някои случаи и риск. За да имаме инвестиции, трябва да осигурим подходяща среда“, каза още Дончев и допълни в контекста на скандалите с имоти на политици в последно време, че за съжаление няма къща в комплекса.

Според Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), решението за новата инвестиция на Линднер е ясен знак, че бизнес средата в България е стабилна. „Германските компании са изключително удовлетворени от направените инвестиции. Последното проучване на ГБИТК показва, че 88% от всички германски компании имат желание да инвестират в България в бъдеще. Резултатите от предходни години бяха сходни. Това ни изпълва с надежда, че германските предприемачи ще продължат да са ентусиазирани да инвестират в страната“, каза Курт. Според него фактът, че повечето жилища от първия етап на Резиденшъл парк Лозен вече са намерили бъдещите си собственици е положителна оценка за Линднер като инвеститор. „Този проект ще даде и икономически стимул“, допълни Курт.

Според заместник-кмета на София Тодор Чобанов Резиденшъл парк Лозен показва, че София е едно от най-добрите места за инвестиции в Европа. „Нашият град се намира в челото на множество класации за бизнес климат, аутсорсинг, инвестиции в различни сфери на икономиката“, изтъкна той.

Проектирането е дело на „Иво Петров Архитекти“ ООД. В процеса на строителство и експлоатация на Резиденшъл парк Лозен ще бъдат създадени около 500 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Няма спор Lindner е сериозен инвеститор. Строителството на еднофамилни къщи не е нещо ново за тях. Ако обаче наистина трябва да сме обективни къща без собствен двор не е добра инвестиция и същевременно е скъпа за подръжка. Не се знае още колко енергийно ефективни ще бъдат къщите в комплекса и да ли ще се предлагат нискоенергийни къщи като опция, при които разходите за отопление са значително по-ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Къща без двор е много лоша комбинация.На двора можеш да си направиш барбекю,басейн,забавления за децата.Не знам кой е тоя ***,който ще даде 700 бона за къща без двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Ами те и паналните комлекси са копирани от държавата с концлагерите. Оцени самоиронията... Освен ако си в рода на пострадали от лагери или панели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
На мен пък ми прилича на снимките от концлагерите, бараките са били подобни и горе долу така разположени. Разбирам, че немците имат особени вкусове за дизайна в строителството, то това наистина е прекалено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 5
bonboniera29
преди 4 години
1. Това било в София?????2. Сигурно е че ще им построят и метро!!!!3. За 250-700 хилки ще си купиш палат по средиземно море, с мноооого туристи....4. В София ще се заСЕЛЯНЯТ поне още 1-1,5 млн., таке че ще ги продадат къщетата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Особено ако дават 700К за да живеят на майната си в селата оттатък околовръстното. Имаме терен за такива проекти до хоризонта, само да дойдат с кинтите, ще ги уредИм... Или наредИм?...Няма значение, важното е, че ще стане каквото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
"Това е целта на запада - България и българите да ги няма, а на тяхно място да заселят некви други хора"Нямам нещо против тук да се заселват хора, които могат да извадят 700к за жилище. То и без това разни североазиатци вече настъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 3
Naematel
преди 4 години
Подходящо е за бежански лагер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Това изглежда ала гнусем хамерикански събърб. Точно от концепцията, от която бягат или поне се мъчат да избягат. Иначе евала - четвърт до половин милион евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още