IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се удължава срокът за работа на временната комисия за НДК

Парламентът препоръчва на Сметната палата догодина да провери финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.

17:53 | 27.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След дълги дебати депутатите отхвърлиха искането на БСП за удължаване на срока за работа на временната комисия за НДК до края на септември 2017 г.

Според левицата на комисията и трябва още време, за да установи кой е оказвал натиск върху изпълнителния директор на дружеството, както и за какво са похарчени неправомерно 3,5 млн. лв. от целевите средства за ремонта на една от основните сгради за българското председателство на Съвета на ЕС.

От "Воля" също поискаха удължаване, защото съмненията за корупция оставали.

„Пълна загадка е кои са тези обстоятелства, довели до това емблема на българското председателство да стане касичка на "стани богат", някой е пожелал да стане богат“, защити предложението Атанас Костадинов от левицата, цитиран от БТА.

Междувременно парламентът прие доклада на комисията със 105 гласа "за" и 91 "против".  

В документа Народното събрание препоръчва на Сметната палата да включи в годишната програма за одитната си дейност за 2018 г. проверка за съответствие на финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г..

Депутатите от комисията са се обединили, че са налице съмнения за извършени нарушения и следва да се произнесат съответните компетентни органи.

За времето на функциониране на комисията депутатите изслушаха бивши и настоящи министри, сред които Деница Златева, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Боил Банов, а на закрито заседание - и главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорът на агенцията за финансова инспекция Георги Начев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още