IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов оттегли заповед за изключване на имоти от природен парк "Витоша"

Процедурата по изключването на земите от защитените територии е започнала още през 2013 г., като сега екоминистърът назначи повторна проверка

13:47 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Едният парцел от 2,5 дка. <em>Снимка: Google street view</em></p>

Едният парцел от 2,5 дка. Снимка: Google street view

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед, с която от границите на Природен парк "Витоша" се изключват два имота с обща площ 10,39 дка, съобщиха от ведомството. Решението е било подписано в края на ноември миналата година и обнародвано в Държавен вестник на 2 януари 2018 г., като от тази дата тече едномесечен срок, в който може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Върховния административен съд.

Екологът Тома Белев, който е бивш директор на парка, коментира в социалните мрежи, че това е  първото намаляване на територията на парка от 1934 г. насам. 

Имотите са изключени от границите на защитената територия на парка в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г. С решенията на съда е отменен отказът на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България". В жалбата са изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти (съответно 7,9 дка и 2,5 дка) имат характеристиките на защитени територии.

„С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк "Витоша", министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая“, посочват от МОСВ.

От там припомнят, че процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от Природен парк "Витоша" е започнала още през 2003 г. На 27 юли 2016 г. тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отказва намаляване на площта на Природен парк "Витоша" с двата поземлени имота.

На 4 април 2017 г. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния с мотива, че имотите не отговарят на изискванията за защитена територия, не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа.

В изпълнение на тези решения, на 24 ноември 2017 г. министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк "Витоша" е намалена с площта на двата имота.
С оглед максималната защита на обществения интерес и защитените територии на Природен парк "Витоша", тази заповед се оттегля до приключване на проверката, обясняват от МОСВ. 

Справка на Investor.bg в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че всъщност става дума за неизползвана земеделска земя (имотът с размер 7,9 дка) с частен собственик и „друг обществен обект, комплекс“ с размер 2,5 дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още