IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАГ ще издава и електронни визи за проектиране

Утре кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи пакет от мерки в помощ на малкия и среден бизнес в столицата

17:09 | 31.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Главният архитект на София Здравко Здравков е разработил три нови електронни услуги - електронно заявяване за разрешение за строеж,  електронно заявяване за разрешение за поставяне на преместваеми обекти и на рекламни елементи и електронно заявяване и получаване на виза, съобщава Столична община.

„За да направим по-ефективна комуникацията в този период, предоставихме възможност за връзка по имейл с всеки служител на направление „Архитектура и градоустройство“ и съкратихме сроковете за публикуване на издадени административни актове в регистрите на НАГ – от три дни на един работен ден“, информират от общината.

Създадена е  възможност за районните администрации да публикуват Протокол Образец 2, Протокол Образец 3 и Груб строеж в Системата за издаване на административни актове. Информацията ще е публична в регистъра на разрешенията за строеж. До дни ще е готова и  платформа, която обединява на едно място всички налични е-услуги на общината. Обсъжда се и възможността за съвместни действия с НАП за издаване на персонални идентификационни кодове за гражданите, което ще улесни ползването на административни услуги.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подготвя пакет от мерки в помощ на малкия и средния бизнес в столицата, който е засегнат от кризата. Целта на мерките, които ще бъдат представени пред Общинския съвет утре, е и да бъде стимулирано възстановяването на икономиката на града.

Сред обсъжданите мерки в подкрепа на бизнеса са удължаване на срока за плащане на такса смет за първото тримесечие от 30 април до 30 юни и удължаване с един месец на служебния абонамент на тези фирми, които поради затварянето на зоната не са го ползвали. Обсъжда се и освобождаване от такса „тротоарно право“ на фирмите, които не са работили за времето на извънредното положение, както и освобождаване от наем на наемателите на общински имоти, които са засегнати от наложените противоепидемични мерки.

Общината предвижда да осигури банкови гаранции за малки и средни предприятия чрез Общинския гаранционен фонд до 50% от размера на кредита.  В сферата на култура се предвижда осигуряване на 60% от собствените приходи на общинските театри и други културни институти от общинския бюджет, с което да се гарантират заплатите на работещите в тях, и преразглеждане на проектите по програмите „Култура“, „Европа“, „Спорт и младежки дейности“, с което да се осигури финансиране на тези проекти, които не могат да стартират по заявения начин заради въведените ограничителни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още