IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от банките в България очакват спад на кредитите за имоти

Българските банки са предпазливо отворени за финансиране на имоти, генериращи приходи, но не са толкова склонни да финансират нови проекти

16:42 | 19.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Над половината от банките в България очакват размерът на кредитите за недвижими имоти на целия банков сектор да намалее през идните 12 до 18 месеца, сочат резултатите от проучване на международната одиторска и консултантска компания KPMG за 2020 г. 

Една трета от тях не очакват промяна, а останалите предвиждат лек ръст. Над две трети от представителите на банките очакват размерът на портфейла им да намалее. Това са значително по-негативни перспективи спрямо отговорите на респондентите през миналата година.

Малко над половината от участниците в допитването от България са заявили, че финансирането на недвижими имоти е от средно стратегически значение за тях, а една четвърт му отдават по-високо значение. Близо половината от банките са намалили леко фокуса си върху имотната индустрия, а същият дял са го запазили. Малцинството от участниците са засилили леко вниманието си към недвижимите имоти.

Българските банки са предпазливо отворени за финансиране на имоти, генериращи приходи, но не са толкова склонни да финансират нови проекти. Най-значимите алтернативни кредитори в България са чуждестранни търговски банки, следвани от фондове за частни капиталови инвестиции и дългови фондове и инвестиционни банки.

Застрахователните и пенсионните фондове имат по-малко значение за финансирането на недвижими имоти.
Наличното финансиране за недвижими имоти е смятано за адекватно от голямото мнозинство от участниците  в допитването, а средният размер на кредита варира от 8 до 11 млн. евро, като намалява спрямо миналата година. В същото време предпочитаната стойност е между 10 млн. и 16 млн. евро.

195 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти в България през първото полугодие, което е ръст със 101% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Барометъра на KPMG за 2020 г., който цели да анализира склонността на банките към кредитиране на недвижими имоти на европейските пазари.

Сред ключовите трансакции през първите шест месеца на годината са били придобиването на мол „Велико Търново“ от VT MALL ЕООД, закупуването на „Пфое мол“ от застрахователното дружество ДЗИ и придобиването от регистрираното в Кипър дружество „Потамиро Лимитид“ на 100% от капитала на „София Хотел Балкан“.

В тазгодишното проучване на KPMG, проведено на живо или онлайн през май и юни тази година, са участвали над 60 кредитни институции от 11 европейски държави, които са предоставили информация относно нивата на обезценени заеми, значимостта на недвижимите имоти като част от стратегията на банките, както и за средните стойности и предпочитания за размера на отпусканите заеми.

Въпреки временното охлаждане, породено от пандемията от COVID-19, пазарът на недвижими имоти в България се очаква да се оживи през втората половина на годината и пред 2021 г., смята Здравко Москов, директор „Консултантски услуги по сделки“ в KPMG за България, Албания, Северна Македония и Косово.

„Годината досега беше предизвикателна за собствениците на търговски площи, където трудностите в бизнеса на наемателите породиха повече натиск за предоговаряне на наемните условия, докато пазарът на офис и жилищни имоти изглежда в по-добра форма. Очакваме също, че скорошното приемане на България в ERM II по пътя към приемане на еврото ще помогне за повишаване на доверието на чуждестранните инвеститори и обръщане на пазарната динамика в средно- и дългосрочен план“, казва Москов.

Според него кредитните институции от България, участвали в Барометъра на KPMG относно финансирането на недвижими имоти, са по-консервативно настроени спрямо 2019 г. и имат по-високи изисквания към проектите, които биха финансирали – както по отношение на нивото на предварителна заетост на финансирания имот, така и по отношение на коефициента на покритие на дълговите плащания.

Логистичните имоти са най-привлекателни за инвестиции в ЦИЕ

На ниво Централна и Източна Европа (ЦИЕ) индустриалните и логистични имоти са най-привлекателният клас активи за повечето банки след разпространението на пандемията от COVID-19, сочат резултатите от проучването.

Тенденцията контрастира с предпочитанията на повечето банки в Европа преди COVID-19, когато финансирането бе основно насочено към офис сегмента. Същевременно най-малко предпочитаният клас активи, посочен от участниците в проучването, са хотелите и курортите. Сегментът традиционно е по-слабо предпочитан от банките, а сега ограниченията за пътуване и затварянето на граници, които доведоха до рязко свиване на  европейския туризъм, са го направили още по-непривлекателен за тях.

Очаква се пандемията от COVID-19 почти сигурно да окаже съществено влияние върху отношението на кредитните институции към портфейлите им от недвижими имоти и върху тяхната склонност да финансират такива проекти в бъдеще, което се потвърждава и от резултатите от Барометъра.

Участниците в проучването се съгласяват, че макроикономическите условия на техните пазари ще повлияят както на започнатите проекти, така и на това как ще реагира пазарът по отношение на заемите и какви видове имоти е вероятно да получат финансиране в бъдеще.

Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Наближава, наближава корекцийката. 750-800 евро на квадрат средно за Сифия добре ми се вижда. И пак не си струва в момента да се инвестира в апартаменти, имайки предвид огромния брой такива, купени за препродажба / спекула. А наемите са доста ниски.Но ако човек ще купува, за да живее в него, момента наближава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
panther
преди 3 години
Две трети от банките очакват спад. 1/3 очакват задържане. А останалите очакват ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
ratten
преди 3 години
много си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Долна лъжа! Според брокерО поне 150% ръст, при това за тримесечието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още