IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР ще възстанови щетите от пожара на Царските конюшни

За терена под сградите през 2016 г. беше сключена скандална сделка, която коства поста на областния управител на София Веселин Пенев

13:29 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на вътрешните работи (МВР) е поело ангажимент да възстанови щетите от пожара в Царските конюшни през този уикенд. Това е станало по време на заседание в Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

По време на разговорите министрите на културата Боил Банов, на вътрешните работи Валентин Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова са уведомили премиера Бойко Борисов за ситуацията. На срещата са присъствали още и вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Рано сутринта в неделя се подпали покривът на една от сградите в комплекса в центъра на София. До тази сутрин не се знаеше чия е собствеността, но по-късно се изясни, че тя е в активите на МВР. Другите сгради от комплекса са собственост на Министерството на външните работи, Министерството на земеделието и Министерството на културата.

Още в неделя кметът Фандъкова гарантира, че Столична община ще задължи собственикът да възстанови сградата в автентичния ѝ вид.

През 2016 година областният управител на София Веселин Пенев сключи договор за продажба на терена под сградите за сумата от 90 лева за кв. метър. Сделката беше определена като скандална и беше подаден сигнал в Прокуратурата. Пенев пък подаде оставка и напусна своя пост.

В началото на 2018 година Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Веселин Пенев за умишлена безстопанственост.

Сега Бойко Борисов е разпоредил пълна координация в действията на отговорните институции, така че да бъде съхранена културната ценност. Още вчера зам.-кметът на София Тодор Чобанов критикува културното министерство, че бави обявяването на сградата за паметник на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още