IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местната администрация отчита раздвижване на пазара на имоти в София

Към края на ноември са събрани 94% от заложените в бюджета приходи, коментира зам.-кметът по финансите на Столична община

10:21 | 09.12.16 г.
<p>
	Дончо Барбалов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Дончо Барбалов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на годината до момента Столична община е събрала с 15 млн. повече от данъка върху сделките с имоти спрямо 2015 г., което показва раздвижване на пазара. Само за ноември в общинската хазна са постъпили 10 млн. лв. от този налог. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

Той определи бюджета на общината за догодина като консервативен и отрече твърденията, че той е копие на предходния разчет.

"Видно е, че в основните приоритетни сектори за общината през последните 4 години парите значително се увеличават. В същото  време данъците не са повишавани отдавна. За догодина от 6 млн. лв. на 11 млн. лв. сме увеличили средствата за отбрана . С 11 млн. лв. са увеличени средствата за зелените системи. Със 7 млн. лв. са увеличени парите за ремонт на улици, с което те стават 34 млн. лв.", обясни Барбалов.

Той посочи още, че се работи по промяна на модела за определяне на такса смет.  "Има работна група към Министерството на финансите (МФ), в която имаме и наши представители. Работим по решение, което да бъде приложено както в малките, така и в големите общини. Целта е да отчитаме и социалния елемент и да не се допусне рязко повишение на таксата за някои социални групи", допълни заместник-кмета по финансите. 

По думите му за догодина е заложен значителен ръст на средствата от Европейския съюз (ЕК) - от 190 млн. лв. на 250 млн. лв. "Имаше леко забавяне през 2016 г. докато стартира новият програмен период, но ще наваксаме. Освен проектите по софийското метро, предстои и реконструкция на десетки училища", добави Дончо Барбалов.

Той определи 2016 г. като изключително добра година за общината. Успяхме да запазим много добър кредитен рейтинг, а към края на ноември сме събрали 94% от годишните приходи и те са с 54 млн. лв. повече отколкото по същото време миналата година, добави той. 

Според него успехът с приходите се дължи на положените усилия от общината за повишение на събираемостта, както и раздвижването на имотния пазар.

"Доброто изпълнение ни позволи да внесем в общинския съвет предложение за допълнителни 8 млн. лв. за ремонт на улици и улично осветление за тази година. Парите ще отидат за райони на града, където осветление почти няма", добави още Барбалов.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още