IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на собственика на "Технополис" да купи хотел Holiday Inn в София

Със сделката "Видеолукс Холдинг" стъпва на изцяло нов пазар в страната

17:19 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Holiday Inn</em></p>

Снимка: Holiday Inn

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на собственика на веригата за техника „Технополис“ и магазините „направи си сам“ „Практикер“ – „Видеолукс Холдинг“, да придобие хотела Holiday Inn в София.

Решението на Комисията е публикувано на сайта и.

Планираната сделка няма да окаже въздействие на нито един съответен пазар на територията на страната, посочва антимонополният регулатор в решението си. Нотифицираната сделка няма да доведе до възникване на хоризонтални или вертикални ефекти, както и до отношения на тясно свързани или съседни пазари на територията на страната, допълва се в документа.

Искането за одобрение на сделката беше подадено преди малко повече от месец. Купувач на хотела е компанията  „Холидей Парк“, която е учредена в началото на юли т.г. специално за тази цел с капитал в размер на 30 млн. лева.

Продавач е британската Meridian Leisure Hotels, която оперира хотела чрез българското дружество „Меридиан Хотелс България“ ЕООД, което е собственост на регистрирана в Малта фирма.

От документа на КЗК се вижда, че „Видеолукс“ са представили обвързваща оферта за хотела в средата на юни т.г.

Нов играч на хотелиерския пазар в България

Със сделката „Видеолукс Холдинг“ навлиза на нов пазар в страната, заради което холдингът е решил да запази ръководния и изпълнителен състав на хотела. Също така ще бъдат предприети действия за запазване на договора за франчайзинг за бранда Holiday Inn и на всички останали дългосрочни партньорства.

„Видеолукс Холдинг“ притежава веригата от 33 магазина „Технополис“ и е изключителен представител и вносител на JVC, LG, CANDY, HOOVER, BEKO и други брандове, веригата магазини „Практикер“, транспортна и софтуерна фирма, склад под митнически контрол, компании за имоти и фирма за обучение на персонал.

Групата е реализирала 872 млн. лева приходи през 2019 г., а хотелът – малко над 6,5 млн. лева.

Софийският Holiday Inn отвори врати в края на 2006 г. Хотелът разполага със 130 стаи, конферентен център, бар, ресторанти, фитнес и спа център, закрит басейн.

През 2019 г. хотелът е настанил 31 423 гости и е провел близо 400 мероприятия, става ясно от отчета, публикуван в Търговския регистър. Данните показват обаче, че ръстът на приходите и печалбата се забавя.

Приходите от настаняване възлизат на над 3,9 млн. лева, от събития – 232 хил. лева, от продажба на храни и напитки – над 1,8 млн. лева, а другите приходи са за 565 хил. лева. Общо приходите на хотела за миналата година възлизат на над 6,5 млн. лева спрямо над 6,9 млн. лева година по-рано.

Нетната печалба на хотела за миналата година е 1,325 млн. лева спрямо 1,713 млн. лева година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още