IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионерите на плажове да бъдат компенсирани, предлагат от НФСБ

Концесионната такса ще бъде наполовина по-ниска

11:41 | 07.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безплатни шезлонги и чадъри и ваучери за почивка по Черноморието поискаха със законопроект от НФСБ. Много от концесионерите на плажовете обаче критикуваха предложението, като категорично заявиха, че при подобни мерки е по-добре въобще да не започват сезона. Затова НФСБ предлага със специален законопроект компенсации, когато бъде премахнато заплащането на шезлонгите и чадърите.

В него е заложено задължителното освобождаване на плажните съоръжения от каквито и да е такси срещу компенсация на концесионната такса или на наема, обясни лидерът на партията Валери Симеонов пред Нова телевизия. 



"Когато нашето предложение бъде прието от Народното събрание, всички различни мнения няма да имат смисъл. Когато е закон – трябва да се изпълнява. Когато има компенсации, не виждам защо някой трябва да има нещо против. Концесионната такса ще бъде по-ниска. Нашето предложение е тя да се намали с 50%", обясни той.

Симеонов обясни и мярката на правителството за спасяване на туризма чрез ваучери за българските граждани.

"Обединили сме се около това да се разработи внимателно системата за купони или талони, която да даде възможност един път гражданите да получат веднага достъп до хотелите и ресторантите и от друга страна да се налеят финансови средства в доста тежко пострадалия туристически сектор", разясни той и допълни, че са отправили и друго предложение - учениците, които ходят на зелени училища, също да получат по 100 лв. и така да се насърчи тяхната дейност.

Законопроекта на НФСБ ще позволи на строежите да продължат с един месец повече, дори и това да означава да се вдига шум докато има летуващи.

"Става въпрос за десетина проекта. Защо трябва да се ограничава строежа, след като няма туристически сезон, няма туристи и няма на кого да се пречи? Това са активните действия на държавата срещу коронавируса, а не само пасивните", обяснява Симеонов.

Община Поморие е готова да се откаже от средствата, които получава от концесионни такси, за да може цената на чадърите и шезлонгите по общинските плажове да бъде по-ниска. Това заяви кметът Иван Алексиев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Той посочи, че така общинският бюджет ще бъде ощетен с 250 хил. лева и се използват за поддържане на туристическата инфраструктура. 

"Това не са малко пари на фона на кризата и бюджета ни, но предприехме редица стъпки да подпомогнем местния бизнес, защото той генерира приходите в местния бюджет", заяви още кметът на Поморие.

Кметът добави, че концесионерите и ресторантьорите също проявяват пълно разбиране и съпричастие относно всички мерки, които трябва да бъдат взети. "Всеки трябва да направи компромис, за да можем да имаме що-годе успешен сезон", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Нали има вируси какви чадъри, какви шезлонги? Всеки да си носи чадър и шезлонг и да разкарат концесионерите изобщо. Налапаха се в последните години ще изкарат една година без приходи. Кой плаща на Симеонов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още