IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се справя строителният сектор в условията на извънредно положение?

Имотният пазар е силно повлиян от кредитите, които банките дават, твърди председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България

16:28 | 16.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в строителния сектор не е добра в момента. Но най-важното сега е да се спазват мерките и да съхраним здравето на служителите ни. Кризата рано или късно ще свърши. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

"Правим всичко възможно на строителните обекти да осигурим подходящите условия за работа на служителите. Обектите са достатъчно големи и при добра организация могат да се спазват мерките", каза той.

Терзиев коментира, че строителният сектор е от ключово значение за българската икономика. „Нашата препоръка е строителството да не спира и поръчките, особено там, където се изисква предварителни работа като проектиране, да бъдат изпълнени", посочи още той. 

По думите му имотният пазар е силно повлиян от кредитите, които банките дават.

"Ако пандемията продължи повече от очакваното, е възможно да има намаление на цените, спиране на поръчките и спад на строителството. Но не би трябвало да има срив", категоричен е Терзиев. Според него голяма част от хората, които отиват на борсата на труда, са от строителния сектор.

"Между 200 и 210 хил. са работещите в строителния сектор. Опитваме се да не събираме работниците на едно място. Разделяме работния ден, така че да не се смесват хората", уточни гостът.

Той подчерта, че най-ценното в бранша са кадрите. "Доста български специалисти се завърнаха от чужбина. Надяваме се, че ще можем да им подадем ръка, така че да останат да работят тук", заяви той.

"Правителството взима решения в една много сложно обстановка. Решенията са навременни и правилни. Нормално е да подкрепяме тези мерки и да ги изпълняваме", коментира още Илиян Терзиев. 

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още