IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадастралната карта на България трябва да е напълно готова до пет години

Подготвя се нова жилищна стратегия с хоризонт до 2030 г., съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев

16:30 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кадастралната карта на България трябва да бъде напълно готова до пет години. Това е един от приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, цитиран от ведомството.

Йовев участва във форум "Property, идеи & инвестиции", който се проведе в София.

Работи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, обясни регионалният зам.-министър. Предстои и изчистването на т.нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи, допълни той.

По думите му сред основните задачи в тази насока е и надграждането на кадастралните карти със специализирани карти за редица територии в страната, като например за свлачищните райони. Такива са картите за черноморското крайбрежие, които вече направихме, поясни Йовев и допълни, че със специализираните карти хората ще имат достъп до повече допълнителна информация.

Заместник-министърът призова представителите на местната власт за по-голяма инициативност по отношение електронния достъп до услуги за хората. Той даде като пример електронната и общодостъпна вече кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Според него вече има разговори с почти всички общини в страната за откриване на офиси за обслужване на хората с кадастрална информация за улеснение на населението и бизнеса.

По време на форума Йовев потвърди активната подкрепа, която МРРБ оказва на общините, осигурявайки финансов ресурс за изработването на общи устройствени планове. Само за тази година от май до октомври са извършени и са в процес на извършване финансови трансфери към общините в размер на над 1,03 млн. лв., добави заместник-министърът.

В посока подобряване на жилищната среда в регионите, от една страна, и на бизнес климата по места, от друга, е и новата Национална жилищна стратегия 2017-2030 г., която се разработва в момента, подчерта още той. Йовев допълни, че новата стратегия има за цел, на базата на анализ и проучвания за състоянието и потребностите на жилищния сектор в България, да бъде разработен нов "работещ" модел на българската жилищна система.

Стратегията ще предлага решение на някои основни проблеми, като например остарелия и неподдържан жилищен фонд, нуждаещ се от системен ремонт и обновяване; рискът от конструктивни проблеми в част от сградния фонд; високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд; ниския комфорт и нездравословни условия на обитаване и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още