IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София - два пъти по-достъпни, отколкото преди десет години

Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие е 1090 евро на кв. м, сочат данни на Bulgarian Properties

13:17 | 28.11.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавяне на темпа на нарастване на цените до около 5% на годишна база, стабилизиране на пазара на ценови нива около 1000 евро на кв. м, два пъти по-добра достъпност на жилищата спрямо десет години по-рано, нарастващо предлагане на жилища ново строителство, което продължава да бъде предпочитано от купувачите. Това са основните характеристики на жилищния пазар в София през 2018 г., показва анализ на Bulgarian Properties.

"За изминаващата 2018 година можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци. Като цяло можем да я определим като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата“, коментира изпълнителният директор на имотната агенция Полина Стойкова.

"Интересът към имотите в София остана голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворено", допълва тя.

Средни цени и годишно изменение

През 2018 г. цените на жилищата в София задържат нивата си от 2017 г. и остават без съществени изменения в последните три тримесечия, сочи анализ на Bulgarian Properties. Цени Цени

Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на годината е 1090 евро на кв. м спрямо 1086 евро на кв. м през второто тримесечие и 1092 евро на кв. м в началото на годината. Според Bulgarian Properties това е показател, че пазарът се стабилизира и се развива по-плавно от предходните години на наваксване. Сревните цени са доста под нивата отпреди десет години, когато бяха достигнали 1260 евро на кв. м.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Това отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м. 

Годишното увеличение на цените през третото тримесечие е 3%, а за деветмесечието годишният растеж на цените в София е 5% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Bulgarian Properties. Ръст Ръст

Имотите в София – два пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

През третото тримесечие показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м към средната заплата в столицата) е на ниво 1,42, което е леко намаление спрямо достигнатите нива  от 1,45-1,47 в предните тримесечия. Това означава, че към момента имотите в София са малко по-достъпни в сравнение с 2017 г. и началото на тази година, отбелязват от Bulgarian Properties. достъпност достъпност

Причините за това според агенцията са както забавянето на ръста на цените, така и нарасналите доходи, чието повишение обаче също се забавя и през третото тримесечие дори бележи спад. Това съотношение е далеч от пиковата стойност на коефициента преди десет години от 3,5 и показва, че имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо 2008 г. 

Обем на продажбите

Според данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст от едва 1,2% на годишна база. След увеличението на обема продажби до 6-8-10% сега изглежда, че и този показател се забавя, отбелязват от Bulgarian Properties. продажби продажби

Агенцията обаче отбелязва, че в данните не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване. Наблюденията й сочат, че делът на тези жилища от общия жилищен пазар е около 60-70% от всички продажби в София, поради което обемът от продажби, отчетен от Агенцията по вписванията, е силно занижен.

Ново строителство

Издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 14,5% за деветмесечието спрямо същия период на 2017 г.  Разрешителни Разрешителни

През третото тримесечие са издадени 296 нови разрешителни за жилищни сгради по данни на НСИ, което е своеобразен рекорд за последните години. Това може би е единственият индикатор, който успя да се върне на предкризисните нива отпреди десет години, отбелязват от Bulgarian Properties.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Наблюденията на агенцията сочат, че най-много закупени жилища през третото тримесечие на 2018 г. има в квартал „Витоша“, най-вече заради особено силния интерес към комплекс Модера Резидънс.

Останалите популярни за покупка квартали в София са “Кръстова вада”, Студентски град, “Манастирски ливади”. Към тях се прибавят също квартал “Връбница 2” с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park.

Средните цени в най-популярните квартали през третото тримесечие са:

• Витоша – 960 евро/кв.м
• Студентски град – 1 070 евро/кв.м
• Кръстова вада – 1 270 евро/кв.м
• Манастирски ливади – 1 010 евро/кв.м
• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м
• Връбница 2 – 960 евро/кв.м

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в квартал “Лозенец” – между 1650 евро на кв. м и 2000 евро на кв. м. Традиционно интерес има и към “Младост”, но предлагането там е доста ограничено. “Люлин” привлича интерес с ниски цени за жилища ново строителство, показват данните на Bulgarian Properties.

Интерес има и към кварталите “Павлово”, “Бъкстон”, “Овча купел” и “Карпузица”. Този южен район се преобразява с напредъка на метрото, разширяването и строителството на нови булеварди, проекта за подобряване на линията на трамвай номер 5, наличните университети, медицински центрове и транспортни връзки, отбелязват от Bulgarian Properties.

Параметри на закупените жилища

И през третото тримесечие с най-голям дял от закупените жилища са двустайните апартаменти. Те съставляват 65% от общо закупените жилища, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. 25% от закупените жилища са тристайни, а 1-стайните са 8%, сочат данните на агенцията.

Средната площ на закупените жилища е 79 кв.м. Двустайните апартаменти са със средна площ около 70 кв.м, а тристайните – 105 кв.м.

95% от закупените жилища са в тухлени сгради, повечето от които ново строителство. Само 7% са сделки с напълно обзаведени жилища. 40% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ. 

Средният престой на имотите на пазара на продадените в началото на годината имоти е 102 дни (около 3,5 месеца) и намалява от 122 дни в началото на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – средно 0,2%.

През последната година се забелязва засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията, сочат данните на Bulgarian Properties.

Обобщение на пазара през 2018 г.

Пазарът в София се успокои и се балансира още през пролетта на тази година. Тогава се усети появата на по-голямо предлагане, а купувачите преминаха в режим на изчакване, по-бавно вземане на решения и склонност да купуват до ценови нива около 1 000 евро/кв.м, отбелязват от Bulgarian Properties.

През втората половина на годината пазарър беше по-силен, особено през месец август, когато обемите продажби достигнаха до рекордни нива и след това се нормализираха на нива малко над тези от миналата година, допълва агенцията.

Тя обобщава, че жилищният пазар в София през 2018 г. е стабилен, с налично търсене, но само за добре обмислени, проектирани и ценообразувани проекти. Жилищата на вторичен пазар, които са добре оценени спрямо своите характеристики, са продавани в рамките на до един месец, но голяма част от продавачите все още са с прекомерни ценови очаквания спрямо пазарните настроения, поради което много жилища остават на пазара с месеци, отблязват от Bulgarian Properties.

Наблюденията на агенцията сочат, че купувачите продължават да обмислят добре имотните си вложения, да оглеждат максимално много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. 

Перспективи

Според Bulgarian Properties няма обективни фактори, които да подкрепят прогнозите за спад на пазарната активност и цените на имотите.

Агенцията очаква цените на имотите в София да се задържат около настоящите им нива и имотният пазар да остане стабилен с много добро предлагане през следващите една-две години.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, а очакваният икономически растеж, ниската безработица и все още ниските лихвени проценти по ипотечните кредити ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар и през 2019 г., прогнозира Bulgarian Properties.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Дишуошъра никога не се водил висококвалифициран кадър. :))) а ти си точно такъв... оди чети холандските вестници и се махай от тук, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
Веск
преди 5 години
Споко. Селяните си купиха вече в града. Тези в чужбина разбраха, че жилище в България е загубена кауза - тук оправия няма да има. Младите са малко. Следвоенни набори двойно по-големи от младите набори вече наближават средната възраст и скоро ще отидат на едно по-добро място оставяйки масово градски имоти. Ефект на стадото - подгониха народа към София, Пловдив, Варна, Бургас и още няколко града. Какво от това? Малките градове така не създават БВП и чакат големите да ги хранят. София чакат да храни страната. Чакай ти пари за имоти. Всичко е от заеми , пари от кражба и евроусвоителство и пари от чужбина. Освен парите от чужбина няма друг сигурен фактор за имотите. Ама вече обясних - парите от чужбина ще са до време. Децата родени в чужбина забрави да се върнат, те не са българи, те не знаят езика. не бързай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Споко. Селяните си купиха вече в града. Тези в чужбина разбраха, че жилище в България е загубена кауза - тук оправия няма да има. Младите са малко. Следвоенни набори двойно по-големи от младите набори вече наближават средната възраст и скоро ще отидат на едно по-добро място оставяйки масово градски имоти. Ефект на стадото - подгониха народа към София, Пловдив, Варна, Бургас и още няколко града. Какво от това? Малките градове така не създават БВП и чакат големите да ги хранят. София чакат да храни страната. Чакай ти пари за имоти. Всичко е от заеми , пари от кражба и евроусвоителство и пари от чужбина. Освен парите от чужбина няма друг сигурен фактор за имотите. Ама вече обясних - парите от чужбина ще са до време. Децата родени в чужбина забрави да се върнат, те не са българи, те не знаят езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
Лондон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
julian12
преди 5 години
Психоанализата ти не минава при мен защото по-скоро ще е изкривена от твоята гледна точка . Въобще не съм от хората, които злорадстват. В България също съм живял много добре. Заплатата ми беше горе долу колкото и тази в Европа, заради квалификацията, и дейноста на фирмата. Яд ме е, че опропастиха тази хубава, китна държава. Съгласен съм, че населението се концентрира в градовете, но в чужбина по селата има хора които се занимават със земеделие и животновъдство, а в България само тъмнозелена ***, която бере каквото има. Нивото на образование е паднало, младите са неграмотни, а по-кадърните заминават за чужбина. Много малко като процент стойностни хора останаха. Това е голяма беда. Темата беше за имотите. Като цяло хората могат да си позволят някакво жилище на сносни цени. може да е малко в страни и да е по-евтино, но за сметка на това инфраструкутрата ти позволява да пътуваш безпроблемно с кола, автобус, влак ... Ако си малко по-добре платен по-добре местоположение или по-голямо. Доста страни имат данъчни облекчения за първо жилище или на края на годината ти връщат определена сума. Като цяло има има сметка да си купиш жилище вместо да плащащ наем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
Психоанализата ти не минава при мен защото по-скоро ще е изкривена от твоята гледна точка . Въобще не съм от хората, които злорадстват. В България също съм живял много добре. Заплатата ми беше горе долу колкото и тази в Европа, заради квалификацията, и дейноста на фирмата. Яд ме е, че опропастиха тази хубава, китна държава. Съгласен съм, че населението се концентрира в градовете, но в чужбина по селата има хора които се занимават със земеделие и животновъдство, а в България само тъмнозелена ***, която бере каквото има. Нивото на образование е паднало, младите са неграмотни, а по-кадърните заминават за чужбина. Много малко като процент стойностни хора останаха. Това е голяма беда. Темата беше за имотите. Като цяло хората могат да си позволят някакво жилище на сносни цени. може да е малко в страни и да е по-евтино, но за сметка на това инфраструкутрата ти позволява да пътуваш безпроблемно с кола, автобус, влак ... Ако си малко по-добре платен по-добре местоположение или по-голямо. Доста страни имат данъчни облекчения за първо жилище или на края на годината ти връщат определена сума. Като цяло има има сметка да си купиш жилище вместо да плащащ наем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Хубаво де. Нали си космополитна личност, трябва да знаеш че процесът по централизация на население, финансите, управлението и "упадъкът" на периферията е световен процес. Градското население се увеличава за сметка на селското и така е по цял свят. Да, има заличени селища, пустеещи села, ама чак "полуразпад" и разни подобни...Отсрани изглежда като някакво злорадство от рода на "Аз съм по чужбината, тука е много яко и получавам заплата у евро, а в БГ всичко е много зле и вие си гнийте там, защото и вие сте зле". Ама това си е стар спор де, между "тарикатите" емигранти и "задръстените" останали. Ама сега да не правим психоанализа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 15
julian12
преди 5 години
Клишета. Я седни прочети малко и се разходи из селата да видиш какво е. Аз като живееш в България съм я обиколил почти цялата. Страна е пред полуразпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 12
julian12
преди 5 години
Пич, нямам идея от къде си черпиш простотията, ама туй не е баш тъй. Аз съм висококвалифициран кадър и мога да си позволя да си купя жилище. В Една от страните където живеех региона беше от по-скъпите и повечето българите си имаха жилища. Тези които бяха по-отдавна имаха и второ. Имаше ресторат, който се държеше от българин и съм говорил с двама сервитьора. Единият беше там от 2 години и каза, че си е купил апартамент и ще продава в България. Човека ми каза: "Какво да правя в България? За какво да се връшам? Кога ще си позволя да си купя апартамент с тая работа?". В момента живея в друга страна. Тук има огромен имотен балон . Познавам доста българи и голям процент от тях имат собствени жилища. И да подчертая, не всички са висококвалицирани. Тъй като в момента цените падат и се очаква корекция с около 25% ще има лапаница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Ако ще и с 2 млн да сме намели, факт е че се строи. Няма някакъв застой или срив в строителството. Факт е и че това което се строи се разпродава на зелено. Как става този номер? Някой ще ми го обясни ли? Как при намаляващо население, при лоши икономически перспективи и други бля бля клишета, не спира да се строи и да се разпродава построеното? Че се притежават жилища от лица с много жилища и от спекуланти които ги купуват на килокрам и после препродават с печалба...Може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още