IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в логистичния парк East Ring започва нов етап от проекта през 2017 г.

Компанията продължава съдебния спор с веригата "Техномаркет" заради неплатените наеми

17:52 | 12.09.16 г.
<p>
	&quot;Техномаркет&quot; на столичния бул. &quot;Владимир Вазов&quot;.<em> Снимка: Глориент</em></p>

"Техномаркет" на столичния бул. "Владимир Вазов". Снимка: Глориент

В началото на 2017 г. се очаква да стартира третата фаза на логистичния център East Ring край София. Това съобщи на пресконференция Майкъл Юлър, от East Balkan Properties (бившият инвестиционен фонд Equest), водещ инвеститор в инвестиционната компания Глориент Инвестмънт, която отбелязва 10 години присъствие на пазара.

В бъдеще компанията планира да изгради общо 10 сгради в логистичния комплекс, но все още не си е поставила краен срок за завършване на инвестицията си.

Третата фаза от проекта ще е на стойност 10 млн. евро – колкото са вложени в проекта досега (за земята, инфраструктурата и изграждането на първите две сгради). Тя отново ще е спекулативна, както и другите две фази - т.е. ще се строи без предварително намерен наемател. Поне с предишните две фази компанията нямаше затруднения за намирането на обитатели, като втората беше отдадена на 100% още преди да получи разрешение за ползване.

Същевременно компанията твърди, че има интерес и към други проекти за инвестиции в страната, но за момента няма конкретни планове за разширяване на присъствието си, обясни Юлър.

“Глориент” е създадена през 2006 г. от основателите на веригата "Техномаркет България" Николай Китов и Христо Кусев, като веригата за техника е неин основен наемател. Компанията притежава търговски имоти, които отдава под наем освен на “Техномаркет” и на фирми като веригата дрогерии Lilly, Billa, Metro, Denzel и други.

Някои от търговските си обекти инвестиционната компания превърна в индустриални площи за леката индустрия – например бившия магазин Roda на столичния бул. “Владимир Вазов”, който в момента е складова база на “Медина Мед”, както и бившият “Техномаркет” във Видин, в който в момента се помещава шивашка фабрика на Slam Group, след като предишните наематели не постигнаха успехи и се оттеглиха съответно от националния и от местния пазар.

От 26-те обекта на компанията в 14 града общо 14 са наети от “Техномаркет” – 13 магазина и логистичната база, където е разположен централният офис на веригата за техника, обясни на пресконференцията Майкъл Юлър. Това прави веригата ключов наемател за компанията и обтегнатите взаимоотношения между двете фирми определено са затрудняващ фактор в работата на “Глориент”.

От няколко месеца обаче веригата не плаща наеми на “Глориент” и атакува в съда прехвърлянето на имоти на “Техномаркет” към инвестиционната компания от страна на Кусев и Китев отпреди 10 години.

Юлър посочи, че заради неплатените наеми на обектите “Глориент” са изгубили над 2 млн. евро, като сметката нараства с по 300 хил. лева месечно.

Той допълни, че от началото на годината инвестиционната компания няма контакт нито с акционерите, нито с ръководството на “Техномаркет” и комуникацията между двете дружества е прекъсната.

Припомняме, че в началото на годината фирмата на депутата Делян Пеевски “НСН Инвестмънт” придоби дяловете на бизнесмена Едоардо Миролио в “Техномаркет България”, като така си осигури контрол върху веригата.

За близо 10 години веригата неколкократно смени собствениците си, но сегашният е първият, който атакува прехвърлянето на имоти на веригата към “Глориент” по времето, когато и двете компании са контролирани от Китов и Кусев.

Според сегашното ръководство на “Техномаркет” сделката е част от план, който уврежда веригата, и то настоява за прогласяване нищожността на договорите за прехвърлянето на имотите. Спорът между двете компании стигна до съда под формата на серия от искове.

Майкъл Юлър припомни, че за “раждането” на Глориент East Balkan са финансирали Кусев с 29 млн. евро. Инвестиционната компания преживя световната финансова криза след срива на Lehman Brothers, която доведе до отлив на международни търговски вериги от България, както и трансформация на търговския сегмент от пазара на имоти.

За 10 години съществуване “Глориент” е реализирала общо 167 млн. лева приходи и 76 млн. лева нетна печалба, отчете Юлър. За периода компанията е платила 30 млн. лева данъци, както и 8 млн. лева заплати и социални осигуровки. Служителите й са средно 32 за периода, като в момента са 20 души, а общата площ на портфейла й от имоти достига над 171 500 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още