IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Интелигентен град" на бъдещето ще изникне на изток от София

В комплекса за туризъм, развлечение и бизнес "Света София" ще бъдат вложени 1,5 млрд. евро

09:00 | 29.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Capital Concept Limited</em></p>

Илюстрация: Capital Concept Limited

България скоро ще има своя първи "интелигентен град" (от англ. smart city - градски проект, който интегрира информационни и комуникационни технологии с цел по-ефективно управление).

1,5 млрд. евро ще бъдат вложени в проекта „Света София“ - най-големия комплекс за туризъм, развлечение и бизнес, разположен на 15 минути път с кола от международното летище на столицата. 

Тази седмица публичното дружество Capital Concept Limited (CCL) се завърна на Българска фондова борса. Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL, като допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на многомилионния пилотен проект „Света София" в община Елин Пелин.

Компанията, която набира средства за проекта, очаква като акционери да се включат големи институционални инвеститори и фондове от Азия, които вече са заявили сериозния си интерес. Излизането й на борсата повишава нейната популярност сред инвеститорите като цяло, включително сред взаимните и хедж фондове и борсови посредници.

Бъдещият комплекс „Света София“ на стойност 1,5 милиарда евро е проектиран от архитектурното бюро CMDL Architects International от Хонконг. Той ще включва модерен  конгресен и изложбен център,  закрит целогодишен аквапарк парк и редица първокласни развлекателни и бизнес площи.

„Св. София“ ще бъде и първият в Европа „корпоративно управляван интелигентен град“ благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp. Според подписания в Пекин договор дъщepнaтa ĸoмпaния нa китайския технологичен гигант ZТЕІСТ ще предостави необходимите ИТ решения за това.

До края на годината всички планове за изграждане на инфраструктурата на новия „умен град“ на територията между селата Мусачево и Равно поле ще бъдат готови. Пред мениджмънта на BDHL предстои да направи избора на партньори и изпълнители -  доставчици на IT оборудване, интериорни дизайнери, строителни фирми. Ще бъдат ангажирани също експерти по маркетинг от Европа и Азия, които трябва да изградят и популяризират по света имиджа на впечатляващия комплекс.

Новият развлекателен и бизнес комплекс ще даде тласък на заетостта в региона както по време на строителството, така и при експлоатацията – очаква се да бъдат създадени 1850 постоянни работни места. Бъдещите служители ще се възползват от възможностите за обучение и квалификации, осигурени от специализираните образователни програми на CCL.

„Искрено вярваме, че проектът „Света София" ще се превърне в истинска "умна" забележителност в региона с притегателна сила за туристи от цял свят. Бордът на компанията е убеден, че по-голямата прозрачност на активите и дейностите  на CCL, както и потенциалът за развитие на проекта,  ще променят инвестиционния пейзаж в България. Освен че ще привлече чужди институционални и частни инвеститори, CCL ще продължи да работи за това направените вложения да дадат очакваните плодове", казва по този повод г-жа Джоузи Лок, изпълнителен директор на Capital Concept Limited.

За проекта „Света София“

Комплексът ще съчетава възможностите на туристически курорт, културен, развлекателен и търговски комплекс. Идеята е да бъде създаден международен „интелигентен град“ от световна класа, който включва 5-звезден хотел, конферентен и изложбен център от най-висок клас, най-големия в света закрит аквапарк, внушителен  търговски център, многофункционален район, казино и вече действащ голф клуб. В него ще бъдат интегрирани технологии и IT решения, които ще му позволят да функционира като „умен град“. Очаква се  още на първия етап броят на туристите от Европа и Азия да бъде 700 хил. годишно.

За Capital Concept Limited

Предмет на дейност на CCL е придобиване, управление, оценка и продажба на дялове в български и международни компании. Дружеството е създадено под името Welcome Holdings, а през 2015 г. е преименувано на Capital Concept Limited. Като холдингово дружество CCL отговаря за набиране на средства за проекта „Св. София”. Превръщането му в публична компания повишава популярността му сред инвеститорите като цяло, в това число взаимни и хедж фондове и борсови посредници.

За Bulgaria Development Holdings Ltd

Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) е дъщерно дружество на Capital Concept Limited. През 2014 г. BDHL получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект за изграждането на развлекателния и бизнес комплекс „Света София”, който през август т.г. бе подновен за още две години. През май на форума за международно икономическо сътрудничество „Един пояс, един път“ в Пекин беше подписан договор за партньорство между BDHL и ZTE Corp., в резултат на което „Света София“ ще се превърне в първия „умен град“ у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
ejko
преди 6 години
Лупи я разказва тая приказка вече 5 години... и все от догодина го почват... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 6 години
а каква е идеята да пускаме и жълти на нашта територия... мигар са малко с.иганите и илиянци та да им дадем и градове да строят и управляват? по света се чудят как да ги ограничават в експанзията им да купуват имоти и фирми с ноу-хауто им. тука на тепсия ще им дават да си развяват байрака... не ги разбирам наште ду.педавци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още