IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли балон на пазара на жилищни имоти у нас?

Увеличеният интерес към луксозни имоти е една от тенденциите на пазара тази година, казва Снежана Стойчева, мениджър на сайта Imoti.net

12:33 | 02.12.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На пазара на жилищни имоти в България няма балон. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Действително имаше много голям ръст на строителството у нас през тази година, отбеляза Стойчева и изрази очаквания през 2019 г. този ръст дори да е по-сериозен от настоящия. Като причина за това тя посочи факта, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал.

„Трябва да се уточни, че вече в продължение на 4 години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработица, все още не са усвоени и големите средства от Европейския съюз. Всичко това очертава продължаващ ръст и при строителството, и на пазара на бизнес имоти“.

Стойчева посочи, че 2018 г. е първата след предкризисната 2008, в която има ръст на цените във всички населени места у нас и на всички видове имоти. Вероятно следващата година няма да се окаже по-лоша от настоящата, изрази мнение тя.

Като основна тенденция за пазара на жилищни имоти през настоящата година гостът посочи увеличения интерес към луксозните сред тях.

Профилът на купувача Стойчева очерта като основно млад човек, информиран, който не купува на всяка цена.

Според нея отпускането на кредит, който на 100% покрива цената на дадено жилище, е твърде рисково.

Купуването на имот „на зелено“ тя определи като добър вариант, тъй като така имотът със сигурност има по-ниска цена.

„Проблемът в този случай основно е, че потребителите често не познават добре инвеститора и строителя на проекта, на който залагат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
Mirotworec
преди 5 години
Нормативите, които регулират процеса за продажба на имот на "зелено" или т.н. предварителен договор или договор за поръчка/строителство са регулирани в ЗЗД (закон за задълженията и договорите) и към такъв договор има много съпътстваща нормативна база, която трябва да се има в предвид - Търговския закон, ЗУТ и т.н.Много грешно е, да се мисли, че някой е длъжен да защитава правата на купувача ... основна грижа да защити правата си има самия купувач.И точно това написах в предния си пост НИСКА ИНВЕСТИЦИОННА КУЛТУРА ... да като сключваш договор на "зелено" със "строителен предприемач" - който е новорегистрирана фирма със 5-10 лв. уставен капитал ... няма, кой да ти защити правата. т.е. има, кой но няма как да се овъзмездиш при недобросъвестност на другата страна ... А това, че някой прави сделка за 100 хил. и пести под 1000 лв. от консултация с адвокат (изготвяне на договор) и от проверка на "инвеститор" и не е наясно, как да формира паричния поток в договора за да си защити интересите преди да е изпаднал в ситуация да "гони михайля" .. си е лично негово право ... за което си плаща накрая. Законови норми в България ИМА .... тяхното непознаване, неизползване, неразбиране и сключване на договори и извършване на плащания въз основа на : "обещавам ти", "той е доказан инвеститор",.... "дай ми парите и не се притеснявай, ще го завършим" ... води до изкривявания и откровени измами.Р.Р. Това, че не можеш да ползваш един имот не означава, че не си негов собственик или не си собственик на права свързани с него. Това се опитвам да обясня ... да не се бъркат понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Посочи, кой закон в Република България регулира и поставя законови рамки при продажбата на жилища на зелено? Посочи, какви са финансовите защити на купувача, ако не получи акт 16,което му дава право да живее като нормален човек в жилището, което е купил на зелено. Такива закони и норми в България НЯМА! Всичко е "обещавам ти", "той е доказан инвеститор",.... "дай ми парите и не се притеснявай, ще го завършим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Mirotworec
преди 5 години
Продажбите на "зелено" са обичайна практика и са много далеч от правен абсурд. На зелено се купуват - кораби, коли, стоки и имоти ... в целия свят. В същност над 90 % от стоките се поръчват от търговци и потенциални собственици и се плащат изцяло или от части преди тяхното производство.Момента, в който един апартамент започва да съществува в правния мир е момента, в който се изготви т.н. Акт 14 (кота - било и покрив) и се издаде удостоверение за степен на завършеност. От този момент имота може да получи собствен идентификатор в кадастъра и след този етап могат да се извършват разпоредителни сделки в нотариална форма. Не бъркайте собствеността с Въвеждането в експлоатация.Липсата на реални инструменти за контрол върху недобросъвестни "инвеститори" и ниската финансова култура на голяма част от купувачите на имоти е проблем, но задължителното вкарване на финансова институция (банка) чрез условен акаредитив или друга форма на финансиране на практика води само до оскъпяване на сделката. В крайна сметка, който има желание може да ползва банката като вид коректив и в момента за което си плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 0
Ivel
преди 5 години
Защо при вдигане на лихвите на ФЕД, не ли на ЕЦБ, някък си нашите пишман банкери гледат ЕЦБ какво прави, а ЕЦБ и ФЕД са в лек дефазис от около година и кусур, ФЕД започна вече с вдигането на лихвите. Въпреки че ЕЦБ уж планираше този месец да спре с количествените облекчение, вдигане на лихвите в ЕЦБ едва ли ще има до края на мандата на Марио Драги, сиреч догодина късна есен. Имаме още почти година на разположение да се донадуе балона с имотите. Това с ниските или почти никъкви лихви за парите е много врендо за икономиката и крие непредвидими опасности. Силно изкривява някои неща в това число и пазаеа на НИ, който у нас традиционно е разглеждан като убежище за парите. Имаше даден урок преди 10 години, че не винаги инвестицията в НИ мпоже да бъде разглеждана като печеливша такава, но изглежда че паметта на инвеститорите в НИ е поизбледняла и отново са сколонни да поемата риска. По мъдрите чакат, понякога най-печелившата позиция е да не правиш нищо и само да наблюдаваш. Мисля ,че сега сме именно в такава фаза на развитие на наближаващата неизбежна криза. Моят съвет е към потенциалните инвеститори в НИ е отпуснете се, взементе пауза, отложете мераците за покупка на НИ за около година две, ако може да си го позволите. С това си поведение ще направите нещата по-очевидни и за най-заблудените и ще си помогнете сами, просто ще ускорите това което има да се случва, тоест натискането на копчето рисет. Очевидно от време на време трябва да се натиска това копче защото системата излиза от предполагаемите зададени параметри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 2
Веск
преди 5 години
Значи:1. Кредитиране вече на 100 процента с кредит, което е безумие. Голтак купува имот със заем и става цар. Народна приказка за ***.2. Много паднали лихви, толкова ниски, че правят безсмислени парите. Парите са ресурс и лихвата е цената им. Лихва няма. Значи тези пари не струват.3. Демографски проблеми, които настъпват бавно, но мощно. 58 000 родени деца за 2017та. Ужас. Неуки набори. Малцинствени. Не знаят български, никакви умения и т.н. Чакайте вие развитие на икономиката. Банките няма на кого да дават заеми вече.4. Мизерия, мутренско управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 35 rate down comment 6
pur6ing
преди 5 години
На нашия пазар всичко е токсично!Цунами ще ни врътне със сигурност и в основата му няма да е имотния пазар. Тук не е САЩ! Имаме 40-50 млрд кеш в банките, замразени, нямаме пазар на акции и други подобни активи/което за мен е предимство/ и управлението ни е от вай-мъдрите в света......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ПРАВ СИ за PR на продавачи и посредници!Ние повтаряме онова което се случи в САЩ през 2008 година когато гръмна един строителен балон и отнесе като буря издадени от ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ!!Чета, че у нас се прави на 100% кредитиране без самоучастие на длъжника. Така беше и в САЩ ! Не искам да си мисля, че подобни ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ има и на нашия финансов пазар, защото ако ги има то тогава ще ни върти и ФИНАНСОВО ЦУНАМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 48 rate down comment 6
крас
преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА: "Факт е, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал"В ПРЕВОД ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ пазарът се е ЗАДЪНИЛ с НЕПРОДАДЕНИ ЖИЛИЩА А ИНВЕСТИТОРИТЕ КОИТО ОПЕРИРАТ С ПРИВЛЕЧЕН ОТ БАНКИ И КАНДИДАТ КУПУВАЧИ СРЕДСТВА В МОМЕНТА НЕ СА ГОТОВИ ДА ПОЕМАТ РИСКА ЗА НОВО СТРОИТЕЛСТВО. Какво означава понятието "ПРОДАЖБА НА ЗЕЛЕНО" ????Как могат да се изповядват сделки за ПОКУПКО - ПРОДАЖБА когато обекта на сделката не съществува в правовия мир.За да е годно за продаване едно жилище е необходимо то да притежава УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ , а не само РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ. УВЕ се издава от органа издал разрешението за строителството /КМЕТА/ .За да се издаде УВЕ са необходими не само РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗАВАНЕ , но и САРТИФИЦИРАНЕ НА СГРАДАТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ!!Голяма част от сделките се осъществяват само с РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПОЛЗВАНЕ , при липсващо УВЕ. Какви са последиците при подобни "сделки" и до какви санкции за собствениците им биха довели те е отразено в текстовене на чл. 177 - 178 от ЗУТ. ВИЖТЕ ВНИМАТЕЛНО ТАЗИ МАТЕРИЯ ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ СТЕ КУПИЛИ КУПЧИНА ТУХЛИ, АРМАТУРА И ЦИМЕНТ , КОИТО СА В ТЕЖЕСТ НА БАНКАТА НА ИНВЕСТИТОРА!!!Продажбата на ЗЕЛЕНО е правен абсурд !!Не разбирам защо в БАНКИТЕ НЕ СЕ ОТКРИВАТ АКРЕДЕТИВИ , и не се сключват ДОГОВОРИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ , а се допускат тези ПОКУПКО ПРОДАЖБИ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ НЕЩА !!!При един фалит на ИНВЕСТИТОРА го отнася "ЗЕЛЕНИЯТ СОБСТВЕНИК".При акредетива парите отиват в сметката на ИНВЕСТИТОРА *** след като той е построил и получир УВЕ за сградата. Така правата на ПОРЪЧИТЕЛИТЕ остават защитени от ИЗКУСТВЕНИ ФАЛИТИ на разни "ИНВЕСТИТОРИ. ЗАВЪРШВАЙКИ САМО, ЩЕ ОБОБЩЯ - още един скок на лихвите на ФЕД и СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН Е ГРЪМНАЛ!И САМО ТОЙ ЛИ ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
За доходите какво имаш предвид - фалш при статистиката на сегашните или прекоомерен оптимизъм за бъдещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Blueberry
преди 5 години
За доходите какво имаш предвид - фалш при статистиката на сегашните или прекоомерен оптимизъм за бъдещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още