IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният ръст на цените на жилищата у нас е под средния в ЕС и еврозоната

През първото тримесечие на 2020 г. те са нараснали с 4,7%, което е най-бавният темп от първото тримесечие на 2016 г., отчита Евростат

17:51 | 08.07.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата у нас са нараснали с 4,7% на годишна основа през първото тримесечие, отчита европейската статистическа служба Евростат. Това е най-бавният темп на покачване от първото тримесечие на 2016 г. насам.

За сравнение, в края на миналата година жилищата в България са поскъпнали средно с 6,2% на годишна основа. Покачването на цените в страната ни е под средното в Европейския съюз и еврозоната за периода от съответно 5,5% и 5%.

Евростат отбелязва, че данните не са били засегнати от мерките за овладяване на COVID-19, които страните членки започнаха да въвеждат през този период.

Спрямо четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата в България са се повишили с 1,2%, като ръстът им е по-бърз в сравнение със средното равнище в еврозоната от 0,9% и отговаря на средния скок с 1,2% в ЕС като цяло.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям годишен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие е регистриран в Люксембург с 14%, Словакия с 13,1%, Естония с 11,5%, Полша с 11,3% и Португалия с 10,3%. На обратния полюс Унгария е единствената страна членка на ЕС, която отбелязва годишен спад на цените с 1,2%.

На тримесечна основа най-голямо покачване на цените на жилищата постигат Португалия с 4,9%, Естония с 4,8% и Словакия с 4%. В същото време спад е отбелязан в Малта с 4,3%, Унгария с 1,1%, Ирландия с 0,8% и Белгия с 0,1%.

Стабилни наеми, колебливи цени

Евростат отбелязва още, че цените на жилищата и наемите в 27-те страни членки на ЕС следват доста различна траектория от 2007 г. насам. Докато наемите растат стабилно през периода до първото тримесечие на 2020 г., цените на жилищата проявяват значителни колебания. Цени Цени

След първоначален рязък спад след финансовата криза цените на жилищата са останали относително стабилни между 2009 и 2014 г. Следва бърз ръст в началото на 2015 г., откогато цените на жилищата нарастват доста по-ускорено от наемите.

За периода между 2007 г. и първото тримесечие на 2020 г. наемите са се увеличили с 20,8%, а цените на жилищата са скочили с 20,5%.

Сравнявайки първото тримесечие на тази година с 2007 г., цените на жилищата са нараснали в 21 страни членки и са намалели в шест, като най-голямо повишение е отчетено в Люксембург с 91,4%, Австрия с 91,3% и Швеция с 82,8%. Най-голям спад е регистриран в Гърция с 35,6%, Румъния с 23,6% и Ирландия със 17,5%.

Различни са тенденциите при наемите. Когато се сравни първото тримесечие на 2020 г. с 2007 г., те са се повишили в 26 страни членки и са намалели само в една, като най-голям е ръстът в Литва със 101,8%, Чехия с 82,2% и Унгария със 75,1%, а понижение е отчетено само в Гърция (-17,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
ejko
преди 3 години
Говорим за качество на живот, качество на градска среда, сигурност и пр. Що се правиш на ударен и говориш за дограми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
Вижте. Всеки път като се върна по работа в София направо ми се доревава. Първо, защото имам не лошо жилище, в някога зелен квартал и второ, защото помня как изглеждаше всичко между 1998 - 2005. В момента столицата ни е едно ПРЕЗАСТРОЕНО, мръсно ци-ганско гето без каквато и да е било инфраструктура и шанс за спасение от вече изсрания бетон.За какви цени, качество и ръстове ми бълнувате? Аз на собствените си очи ли да вярвам или на платени брокерски ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
нищо, 5-то 3-месечие ще отбележат 20% ръст на годишна база...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
пвц дограма , плочки в банята , талашитени мебели , мрънкаща жена , леко изстудена бира ... колко да е различно качеството ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
И в Стокхолм са по половин, но ние не сме нито Германия, нито Швеция, дали и качеството е същото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
не се заяждам , ама виж колко струват средно на квадрат по европата и къде сме ние ...https://***.numbeo.com/cost-of-living/region_prices_by_city?itemId=100&region=150една позната , женена за германец , нема ти казвам за мезонет в приличен квартал на мюнхен , дето са си само немци , нема дори бели заможни мигранти , за каква 7 цифрена сума иде реч ... та леко със сравненията . в берлин в центъра гарсионерите са по половин милион ... :))) ... тука на 100м от НДК мезонет 300кв с гараж е 400 бона ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Ще е хубаво да пуснете една статия за цените на квадрат в различните държави, заплатите им, лихвените проценти спрямо нашите тук. Тогава ще стане ясно в каква самозаблуда живее брокерО тук.Наскоро показх на един познат, че в САЩ за 70-100к$ в САЩ може да си купиш къща, ест зависи от щата, но тук само на село за тия пари къща. Да не говорим, че не стигат и за апартамент у софето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още