IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонската Arco Varа не успява да преодолее загубите от 2018 г.

Строителната компания е в капана на по-слабите продажби и бюрократични спънки, заради които не може да предаде продадени апартаменти в кв. "Изток" в София

09:15 | 14.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Естонската строителна компания Arco Varа не успява да се възстанови от загубите, които отчете през 2018 г. В края на второто тримесечие и първото полугодие инвестиционната група отново отчита загуба, макар и в по-малки размери, на фона на понижаващите се приходи, по-слабите продажби и бюрократични проблеми, заради които не може да започне един от ключовите си проекти в София.

Това показва отчетът на компанията към края на юни 2019 г., публикуван на сайта й.

Приходите на групата за второто тримесечие възлизат на само 695 хил. евро. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г., когато бяха отчетени приходи от малко над 1 млн. евро, спадът възлиза на 35,4%.

За шестмесечието приходите на Arco Varа са в размер на 1,746 млн. евро спрямо 3,223 млн. евро година по-рано (спад от почти 46%).

Естонската строителна компания отчита оперативна загуба в размер на 59 хил. евро за второто тримесечие на годината и нетна загуба в размер на 174 хил. евро. За периода януари-юни оперативната загуба е 54 хил. евро, а нетната – 286 хил. евро.

През второто тримесечие на предходната година оперативната загуба възлизаше на 239 хил. евро, а нетната – 351 хил. евро. За първата половина на 2018 г. числата бяха съответно 176 хил. евро и 402 хил. евро.

Обемът на продажбите на апартаменти в проектите на компанията през първата половина на годината възлиза на 1,263 млн. евро, от които 440 хил. евро са от сделки в периода април-юни. За сравнение, година по-рано обемът възлиза на, съответно, 1,492 млн. евро и 182 хил. евро.

За периода април-юни са продадени 3 апартамента в проекти на компанията, а за полугодието продажбите са общо 10 в сравнение със съответно 1 и 8 плюс парцел за второто тримесечие и първото полугодие на миналата година.

Съществена част от приходите на групата се формират от наеми на търговски и офис площи в комплекса и на бул. „Мадрид“ и ул. „Черковна“ в София. Търговската и офис част на комплекса е отдадена на 100% и приходите на годишна база се увеличават. За тримесечието на тази година постъпленията достигат 178 хил. евро, а за полугодието – 350 хил. евро. Година по-рано обемите са, съответно, 128 хил. евро и 252 хил. Евро.

Дълговото бреме на компанията нараства с 1,7 млн. евро до 17,4 млн. евро към 30 юни при средна лихва от 4,7% - с 0,3 процентни пункта под нивото към края на декември.

Проектът „Изток Парксайд“ буксува

Още в отчета за 2018 г. Arco Varа призна за проблеми с проекта „Изток Парксайд“ заради непрехвърлени от държавата на общината имоти, откъдето трябва да минат улици. Групата не беше доволна и от предварителните продажби в комплекса.

Към края на юни 2019 г. вече повече от 80% от жилищата в комплекса (56 от общо 67), чието строителство е приключило, са продадени. Балансовата стойност на проекта е 7 млн. евро, а очакваните приходи от продажби са 9 млн. евро.

На фона на проблема с отчужденията ситуацията е рискова за компанията, но според отчета все още купувачите не са се отказали от сделките. „Тъй като българската бюрократична машина все още не е решила въпроса коя публична институция е собственик на улиците за достъп, предаването на апартаментите и получаването на приходите и печалбите се забавя. Трябва да проявим търпение за решаването на проблема и оценяваме положително всяка малка стъпка, която ни доближава до крайното решение“, посочва се в отчета на строителната компания.

В другия проект на компанията в София – на бул. „Мадрид“, са продадени 10 апартамента от общо 15, които са били предлагани за краткосрочно настаняване.

Завършено е и проектирането на мащабния проект на компанията в с. Лозен край София. Тече търг за избор на изпълнител на строителните работи. Предвижда се изграждането на 179 жилища – къщи и апартаменти, търговски площи и детска градина. При добри пазарни условия строителството може да започне през втората половина на годината и ще се осъществява на етапи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още