IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват рекорден ръст на ипотечното кредитиране у нас

Кризата в Гърция засега не се отразява върху банковия пазар у нас, смятат анализатори

13:51 | 09.07.15 г.
Експерти очакват рекорден ръст на ипотечното кредитиране у нас

Очаква се рекорден ръст в ипотечното кредитиране в България през юни. Засега няма никакво отражение на гръцката финансова криза върху банковия пазар у нас. Това коментират пред БТА анализатори и кредитни консултанти.

Все още не е излязла статистиката на БНБ за юни, но по предварителни прогнози очакваме през юни спрямо предходния месец 30% ръст на ипотечните кредити, прогнозира кредитният анализатор Тихомир Тошев.

По думите му през юли и август също се очаква ръст, но по-малък заради летните отпуски. Най-вероятно до края на тази година ще видим и още по-осезаеми ръстове в кредитирането, като най-високи ще са в ипотечното кредитиране, следвани от фирменото и потребителското кредитиране, очаква той.

Подобни са очакванията и на експертите на една от големите търговски банки у нас, които коментират, че изгодните оферти по ипотечните кредити вече са довели до нарастване на търсенето им. Според анализаторите на Пощенска банка интересът към този тип финансиране не само ще се запази, но и вероятно ще се завиши през втората половина на годината.

Тошев коментира, че в последните месеци много банки са подобрили условията си по ипотечните кредити и в момента масово предложенията се движат в рамките между 5,5 и 6%, а за кредитополучатели с висок осигурителен доход и ниска кредитна задлъжнялост се оформят промоционални оферти с лихва и под 5,5%.

При потребителските кредити лихвите продължават да се движат между 7 и 11%, най-често изтеглените кредити са с лихви между 8 и 9%, коментира Тошев. При фирменото кредитиране също има много сериозно движение на лихвите надолу - виждаме лихви от порядъка на 4 - 4,5 до 5%, добави той.

Бизнесът вече е по-спокоен да търси кредитиране

Бизнесът вече е по-спокоен да търси кредитиране, защото срещу относително добра цена на финансовия ресурс може да си позволи значителни подобрения и съответно увеличение на приходите си, посочи анализаторът. Според Тошев ръстът при фирменото кредитиране тепърва предстои.

При ипотечните кредити средно за България се теглят суми от порядъка на 36 хил. евро, като за София средният размер на ипотечния кредит доближава 50 хил. евро; в по-малките градове сумата е около 20 хил. - 25 хил. евро. При потребителските кредити предпочитаната сума е най-често между 8 хил. и 10 хил. лв., посочи Тошев.

Според анализаторите вече се наблюдава раздвижване и в строителния бранш в отговор на нарасналото търсене на жилища. По данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2015 г. е с 4,9% повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Делът на тристайните апартаменти е 33,2 на сто и изпреварва леко двустайните, които са 32,8%.

Гръцката криза не оказва влияние върху банковия пазар у нас

Засега не забелязваме влияние на гръцката криза върху поведението на депозантите или на кредитополучателите у нас, коментира Тихомир Тошев. По думите му много добре се обяснява публично проблемът с Гърция и натрупания от държавата дълг и че това няма да се отрази върху нашата банкова система и затова хората не се чувстват притеснени.

Тези, които са планирали да изтеглят кредити и да закупят имот или да изтеглят кредит за друга належаща нужда, го правят, коментира Тошев. При депозантите също не се наблюдава притеснение според него. Виждаме, че депозитите в банките продължават да растат, въпреки че темповете на нарастване са значително по-малки отпреди, добави той.

Всички следим с интерес каква ще е развръзката в Гърция - ако се стигне до излизането й от еврозоната, ефектът ще е по-скоро върху бизнеса, а не толкова върху банковата система, смята кредитният анализатор. Според него ще бъдат повлияни компаниите с гръцка собственост в България, които търгуват с Гърция. Какъвто и да е изходът от кризата в южната ни съседка, то той няма да повлияе върху лихвите по кредитите, категоричен е Тошев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още