IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 7% от жилищата у нас отговарят на новите изисквания за енергинйна ефективност

700 000 са обитаваните жилищни сгради, които трябва да бъдат санирани, според анализ за регионалното министерство

10:29 | 23.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Само 7 на сто от домовете в България са енергийно ефективни. Останалите жилища трупат все по-високи битови сметки за отопление и се рушат. Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена през следващите години. Това показа анализ за състоянието на жилищния фонд у нас, изготвен по поръчка на регионалното министерство, цитиран от Нова телевизия.

Според същия анализ сред сградите с нужда от саниране, най-голям е броят на еднофамилните къщи - близо 650 000, блоковете са 55 000, сградите от семеен тип – 3 200, а общежитията - 500. 

Към момента едва 7% от жилищата у нас отговарят на съвременните изисквания за енергинйна ефективност. В това число попадат построените след 2010 г., както и сградите, вече обновени по различните програми.

Основна пречка за санирането е фактът, че 60% от населението живее в многофамилни сгради, което при нужда от саниране, изисква съгласието на всички собственици. То, често не се дава, най-вече поради различни финансови възможности.

Препоръката е енергийната им ефективност да бъде подобрена, а до 10 години първите резултати да са вече налице. Реално броят на тези сгради е 1 400 000, но голяма част от тях са от керпич, камък или дърво и са прекалено амортизирани, за да бъдат санирани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"керпич, камък или дърво" ... става дума за къщи от ранното средновековие , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
ми те "новите изисквания" са като табелите на автомобилите ... след 2-3 години -нови ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
"а до 10 години първите резултати да са вече налице "А тези дето са вече санирани , след 10 г. дали няма да са отново за саниране .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още