IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК все пак установи, че на плаж Смокиня се строи

Според строителния контрол обектите са монтажен строеж, а не преместваем обект, главният архитект на община Созопол ще бъде глобен

15:19 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Facebook страница на Къмпинг Смокиня</em></p>

Снимка: Facebook страница на Къмпинг Смокиня

Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов подаде сигнал до Върховна административна прокуратура във връзка с издадени от главния архитект на община Созопол 5 разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините-север“, съобщават от ДНСК.

В одобрените инвестиционни проекти за посочените в сигнала обекти, по-конкретно в част „Конструктивна“, е предвидено сглобяемо строителство. Там е записано: „при изпълнение на строителството да се спазват изискванията на ПИПСМР“ за монтажните работи. Съгласно легалната дефиниция за „строителни и монтажни работи“, регламентирана в § 5, т. 40 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ, „строителни и монтажни работи “са тези, чрез които строежите се изграждат…“, посочва се в съобщението.

От заложените в проектите габарити на посочените в сигнала съоръжения и начина на тяхното изработване категорично може да се твърди, че обектите са проектирани като монтажен строеж, а не като преместваем обект по смисъла на дефиницията на § 5, т. 80 от ДР на ЗУТ, допълват от ДНСК.

В сигнала на началника на ДНСК е посочено, че издадените от главния архитект на община Созопол разрешения за поставяне легитимират извършването на строителство на територията на морски плаж „Смокините - север“, създавайки правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти.

РДНСК Бургас е изпратила покана за съставяне на актове на гл. архитект на община Созопол по реда на Закона за административните нарушения и наказания за незаконосъобразно издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините-Север“.

След като се появиха снимки на строителство на плаж „Смокиня“ в социалните мрежи, министърът на туризма Стела Балтова разпореди проверка на място. По-късно министърът на околната среда и водите Асен Личев освободи от длъжност директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, защото е направила мотивирано предложение за узаконяване на незаконно създадени обекти, които са поставени, докато е имало забрана за строежи в къмпингите "Смокиня" и "Веселие".

Вчера Антикорупционният фонд (АКФ) отправи сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството за строителство на същия плаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още