IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Пловдив растат най-бързо през третото тримесечие

Повишението в цялата страна достига 6,3%, сочат данни на НСИ

14:33 | 31.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% на годишна основа през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голямо е повишението при новопостроените жилища, които отбелязват годишен ръст от 7,2%, докато при съществуващите жилища е отчетено повишение от 5,8%, показват данните на националната статистика.

През второто тримесечие годишният ръст на цените на жилищата достигна 7,5%, а през първото тримесечие беше регистрирано повишение от 7,1%.

Спрямо второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са нараснали с 0,8%, като отново ръстът е по-висок при новопостроените жилища – 2%, а при съществуващите жилища ръстът достига 0,2%, показват данните на НСИ.

Най-силен годишен ръст през третото тримесечие на 2018 г. е отчетен в Пловдив – 9,6%, като там цените на съществуващите жилища растат почти два пъти по-бързо в сравнение с новите жилища, съответно 11,5% и 6,2%.
Националната статистика обявява данни за цените на жилищата в шестте най-големи града в страната с население от над 120 хил. души.

Цените на жилищата в Бургас са отбелязали годишен ръст от 7,4% през третото тримесечие (7,6% при новите жилища и 7,1% при съществуващите жилища). София е на трето място с годишно повишение на цените от 7% (8,1% при новите жилища и 6,5% при съществуващите жилища).

Във Варна и Русе цените на жилищата отбелязват годишен ръст от 6,6%, а в Стара Загора повишението на годишна основа достига 4,4. Във Варна цените на новите жилища растат по-бързо в сравнение със съществуващите жилища (7,3% спрямо 6,3%), а в Русе и Стара Загора съществуващите жилища поскъпват малко по-бързо от новопостроените жилища, показват данните на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
polki
преди 5 години
Никой никъде не е казал, че всички трябва да притежават апартамент в големият град. Разбирам, че ви се иска да си купите, но трябва да разберете, че дори и да паднат цените пак ще ви е скъпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
Веск
преди 5 години
При 80 процента ***, а според мен и повече няма как само в София да надуваме балони и да ушиваме народа с 20 и нагоре годишни кредити. Роби. Роби на демокрацията. Водят ви за носа, утикват ви с кредит, планират ви разходите така, че да сте цял живот на ръба. Викат му капитализъм и демокрация. Не, че и при соца не беше подобна ама то с кво го заменихме реално? На 30-35 си ербап даже на 40 ама на 50 и 60 ако си с кредит не е добре. Мислете преди да се омушкате с доживотна робия. Нищо лошо не желая никому. То пък точно ако на 50 или на 60 си под наем направо си загинал у нас. Балон има. Корекция надолу в цените ще има след година-две. Просто подбирайте момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Те не са много виновни, все пак... Виновни са тъ.поъгълниците, които с щастлива усмивка на уста излизат от банката с поредния кредит, който ще изплащат докато умрат и от който, когато цените на душегубката, която с патос наричат "собствен дом" паднат, банката няма да му приспадне и цент, а брокерите и строителните компании отдавна ще са осребрили глупостта им. Не е луд тоя, къде яде баницата - луд е тоя, къде му я дава. Само преди 10 години историята даде прекрасен пример как от тъпотия и алчност можеш и да прикючиш с целия си живот...Но, за жалост, за глупостта уроци няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Всички дружно надуват имотния балон, до извратени върхове. Главни действащи участници - банките, имотните агенции с брокерите, строителните компании и алчните спекуланти. Принципа е ден година храни. Да съдерем 10 кожи от гърба на купувача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още