IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по месечен ръст на строителството през юни

Преди страната ни са само Франция и Унгария, сочат данни на Евростат

16:20 | 20.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

България е на трето място в ЕС по най-голям месечен ръст на строителството през юни, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо май строителната продукция у нас е нараснала с 4,7%, като по-голям скок на месечна основа е отчетен само във Франция с 12% и Унгария с 6,1%.

На другия полюс е Словения, където строителството е регистрирало спад със 7,1% на месечна основа, следват Швеция и Словакия с понижение от съответно 6,6% и 4,9%.

Спрямо юни миналата година най-голям спад на строителната продукция регистрира Словакия със 17,8%, следвана от Унгария с 51,7% и Словения с 15,3%. Ръстове на годишна основа постигат само Румъния с 6,9%, Германия с 1,4%, Финландия с 1,2% и Холандия с 0,8%. Строителство Строителство

У нас през юни беше отчетен годишен спад от 2,2%, който е един от най-малките в ЕС и е значително по-ограничен от свиването на строителната продукция с 14% на годишна основа през май.

За второто тримесечие строителството в България регистрира спад от 10,4% на годишна основа, като той нараства над два пъти спрямо свиването с 4,4% през първите три месеца на годината. Спрямо първото тримесечие строителството у нас се понижава с 5,8%, докато в началото на годината беше отчетен спад от 4,3% на тримесечна основа.

През юни, когато в много страни бяха смекчени мерките за овладяване на COVID-19, сезонно изгладената продукция в сектор строителство е нараснала с 4% спрямо май в еврозоната и с 2,9% в ЕС като цяло. На годишна основа строителството отчита спад от 5,9% в еврозоната и с 5,8% в ЕС.

Както в ЕС, така и в еврозоната месечният ръст на строителната продукция се дължи главно на увеличаването на сградното строителство, което е нараснало почти два пъти по-бързо от гражданското и инженерното строителство.

На годишна основа сградното строителство в ЕС и еврозоната регистрира приблизително два пъти по-бърз спад от инфраструктурното строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Те тука не са спирали, дори в неделя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още