IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банов ще даде на прокуратурата всички материали по делото за ремонта на Ларгото

БСП поиска оставката на министъра на културата заради пропуснатия срок за обжалване на делото за ремонта

19:04 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министърът на културата Боил Банов обяви днес на извънреден брифинг, че ще даде на прокуратурата всички материали, свързани с делото за ремонта на Ларгото с цел пълно разнищване на случая.

БСП поиска оставката на Банов заради пропуснатия срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото.

Министерството на културата (МК) е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хиляди лева, каза по-рано днес пред журналисти депутатът от "БСП за България" Александър Симов.

Банов обясни каква според него е фактическата обстановка. На 12 февруари т.г. в МК постъпва определение на съда, че губи на втора инстанция делото срещу консорциума, строил Ларгото, във връзка с искане за компенсации. Срокът за обжалване на решението е 12 март. "Допреди няколко дни това, което знаех е, че чакаме насрочено дело във ВКС на трета инстанция", каза Банов. По думите му ситуацията се оказала съвсем друга - служителят от правна дирекция, оторизиран да води процесуалните действия по делото, е внесъл жалбата към ВКС на 13, а не на 12 март. След около 10 дни съдът е върнал определение, с което казва, че е изпуснат срока за внасяне на жалбата.

"Това, което съдът връща, влиза в правна дирекция, и без да уведоми министъра или главния секретар, дирекцията внася жалба на това решение. Съдът започва да разглежда жалбата и се произнася преди няколко дни", каза Банов, цитиран от БТА.

Считам, че тези действия не са случайни и са с цел уронване престижа на МК и лично на моя престиж, коментира Банов. Той допълни, че до момента, според вътрешно разследване на МК, двама души от правна дирекция на министерството са замесени в случая. Става въпрос за много опитни служители с дългогодишен стаж, над 10 години, каза Банов.

Всеки друг, който е замесен в това, което се случва, ще бъде даден на прокуратурата с всичко възможно, което имаме в МК като база данни, добави той. Най-интересни са мотивите, за това, което се случва, смята Банов.

"До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме дело за насрочване във ВКС, а не, че чакаме на решение на ВКС по повод наша жалба, че сме вкарали късно документите", каза министърът. Така стоят нещата и всякакви инсинуации са плод на болни мозъци, каза още той. В случая някой ме лъже грубо, нищо чудно утре да излезе нещо друго, и то отново да е свързано с Ларгото, добави той. По думите му има откровена дезинформация или лъжа.

На призива на БСП за оставка министърът отговори, че дори не вижда причина за тази оставка. Ако съм за оставка, сам ще си тръгна, няма да чакам призиви, още по-малко - от страна на опозицията, която само с това се занимава, добави той. "Целият сценарий беше да ми се вземе главата по-рано, но моята глава е здрава, карловска, и трудно пада", заяви министърът на културата.

Банов каза, че е информирал премиера Бойко Борисов за случая, който го е посъветвал да обясни на хората за какво иде реч, за да се спрат манипулациите. "Те не че ще спрат, но гражданите трябва да научат истината", каза Банов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още