IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Здравков: Нужни са механизми за създаване на правилен микс от офис сгради с жилища

Бизнес зоните в София са с огромен потенциал за града, смята главният архитект на столицата

11:40 | 17.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Липсват регламенти за големите бизнес зони в София, а те представляват сериозен потенциал за града. Необходимо е да се създадат механизми за постигане на правилния микс между офис сгради, жилища и места за забавление. Това стана ясно по време на годишната конференция „Инвестиции и строителство на офис сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според главния архитект на София Здравко Здравков в момента бизнесът е локализиран в пет точки от града и това води до ежедневни пътувания от по 15 км в едната и в другата посока, което задръства трафика. „Предстои да направим анализ и да намерим механизъм да стимулираме собствениците на бизнес сгради да направят правилния микс в сградата“, каза арх. Здравков.

Според него заради неправилния набор от функции, в който липсва обитаването и забавлението, териториите с висока концентрация на офис площи функционират от 7 до 19 часа. „Създаването на градове-спални е умряла концепция от миналите години. Необходимо е да създадем правилния набор от функции в новите територии на града“, смята арх. Здравков.

Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев също е съгласен, че обособяването на отделни зони не е правилно решение, а е необходимо да се намери точният микс в съответната територия. Според него това би облекчило и транспорта в столицата.

„Нашата политика е за насърчаване на устойчивите начини за придвижване – пешеходци, велосипеди, градски транспорт, споделени автомобили, които стават модерни напоследък. Това би намалило използването на частния автомобил, който трябва да е последната алтернатива на човека, ако иска да се придвижи в рамките на града“, отбеляза Крусев.

Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, изтъкна, че е необходимо да бъдат създадени правила за всички и бизнесът подкепя всяка подобна инициатива. Според него в съществуващото законодателство за устройство на територията обаче не е взета предвид гледната точка на крайните ползватели на сгради и на инвеститорите.

„Големите инвестиции не са добре разбрани и познати, а се правят законови наредби за единични сгради“, смята Гаров.

Според арх. Здравков бившите индустриални зони са с най-голям потенциал за града, поради което се работи за създаването на правилната комбинация от работа и забавление. „Срещам добро разбиране от индустрията и собствениците на тези терени. Когато една територия се планира с по-далечен хоризонт, трябва да се търси стабилното и устойчиво развитие на имотите“, смята Здравков.

Той е категоричен, че трябва да бъдат намерени правилните места за разполагане на офисните сгради като височина в града. „Очаквам строителството да претърпи своето нормализиране и архитектите, строителите и инвеститорите да направят така, че строител да се превърне в почтена дума, вместо да влизаме в обяснителен режим след протестите, които всяка нова сграда предизвиква“, каза Здравков.

Той посочи, че в момента най-голям инвеститорски интерес има в района на „Дружба“, територията между Кауфланд и метростанция 20, където се развиват пет проекта. „Метростанциите стават голям генератор на инвестиции в София, но и тук отстоянията за височина трябва да бъдат запазени“, отбеляза главният архитект.

Той съобщи, че до шест месеца ще бъдат готови две наредби за София – за градската среда и за транспортните проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Кани се Ян Геел, плаща му се една хубава купчинка с пари, той дава разумни съвети и направления за работа (изработва си ги до последната стотинка), общината прави точно обратното, на това, което е препоръчал той. В тълковния речник трябва до едно от значенията на недомасленици да сложат "софийска община".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още